Sin título 1Amb quatre anys d'inestabilitat política, tres convocatòries d'eleccions estatals i una moció de censura que va acabar amb el mandat de Mariano Rajoy, el proper 28 d'abril les urnes decidiran un nou Govern espanyol. Durant aquesta etapa, la Confederació Intersindical, de la qual forma part l’STEI Intersindical, ha exigit als partits polítics en cada contesa electoral revitalitzar i dignificar els serveis públics, revertir les privatitzacions en sanitat, educació i altres serveis públics, derogar les reformes laborals, les reformes de les pensions, així com les lleis que retallen drets; i apostar d’una manera clara per les treballadores i els treballadors amb la dotació pressupostària corresponent per a aquelles lleis que protegeixen les persones – Llei de Dependència, Llei d’Igualtat, Pacte contra les Violències Masclistes, serveis socials, transport, habitatge -.

Exigim la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals, acabar amb la precarietat laboral i l’exclusió social -1080 euros de salari mínim, per a renda bàsica o pensió mínima -, que garanteixin una vida digna, per la qual cosa les polítiques aplicades no poden estar subjectes a interessos aliens a la majoria de la població, marcats pels mercats, les directrius neoliberals i altres dogmatismes. Això permetrà construir un model d’estat democràtic, equitatiu, compensador, laic, divers i respectuós amb les cultures i les llengües territorials, que protegeixi i cuidi el nostre patrimoni natural i mediambiental, amb una economia respectuosa amb el planeta i les persones.

Fa menys d'un any, la Confederació Intersindical va valorar positivament la superació de la moció de censura presentada pel Grup Socialista al Congrés dels Diputats i la constitució del nou Govern. Malgrat tot, el breu període governamental de Pedro Sánchez ha donat pocs fruits en la recuperació dels drets socials perduts en el temps anterior.

A l’àmbit del personal empleat públic, l’acord retributiu entre el Govern i els sindicats CCOO, CSI-F i UGT per al període 2018-2020 ha renunciat a la recuperació del poder adquisitiu del funcionariat, que actualment se situa en una pèrdua del 13% des dels inicis de les polítiques d’austeritat. per altra banda, pel que fa a la precarietat laboral i la inestabilitat en l’ocupació, continua vigent l’aplicació de les mesures contemplades en l’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública de 2017, unes mesures que ni estan reduint la interinitat ni asseguren la consolidació del personal interí afectat, que es pot veure abocat a perdre el seu lloc de feina, en clara contradicció amb les directrius de la Unió Europea.

Davant aquesta nova convocatòria d'eleccions generals, ens trobam amb un mapa polític complex i amb seriosos riscs d'involució. Les forces progressistes continuen poc cohesionades, si no dividides, mentre la dreta —també fragmentada però procliu a pactes com recentment hem vist a Andalusia— esgrimeix posicionaments ultraconservadors que ens poden fer retrocedir més enllà de les polítiques proppassades de Mariano Rajoy. Des de la Confederació Intersindical i l’STEI Intersindical declaram la nostra oposició a les propostes involucionistes i antidemocràtiques dels partits conservadors, que incideixen en l'augment de les desigualtats socials en profit de les elits i són profundament insolidàries amb les persones més pobres, les migrants, la comunitat LGTBI i les reivindicacions feministes d’equitat i de fi de les violències masclistes.

Amb aquestes reflexions, la Confederació Intersindical i l’STEI Intersindical fan una crida a tota la ciutadania de les Illes Balears, especialment a les persones treballadores, perquè es mobilitzin per a canviar ja les polítiques que només beneficien unes minories, que reneguen de qualsevol avenç cap a la justícia social alhora que desconeixen temes transcendentals com pot ser el canvi climàtic que amenaça amb canviar el futur de la Humanitat.

En l’àmbit més concret de les Illes Balears, cal que reivindiquem ara més que mai la millora del finançament autonòmic i la implementació d’un vertader Règim Especial Balear (REB).

Ara ens toca a la ciutadania de les Illes Balears decidir què volem. Mobilitzem-nos amb els nostres vots i facem que la nostra lluita doni fruit.