Ampliació del permís de paternitat a 4 setmanes. Una ampliació insuficient i mal dissenyada

Paternitat PPINA petitA partir de l’1 de gener de 2017 els pares disposen de 4 setmanes de permís de paternitat, tal i com establia la Llei 9/2009, de 6 d’octubre, d’ampliació de la duració del permís de paternitat en els casos de naixement, adopció o acolliment, i que va quedar suspesa d’aplicació en diferents Disposicions Finals dels Pressuposts Generals de l’Estat des de l’any 2011 fins al 2016, inclòs.

Es tracta de 4 setmanes ininterrompudes, a agafar-se just després dels dies que existeixen per naixement, adopció o acolliment de fill o filla, al llarg del permís de maternitat o quan aquest acaba. En el cas del personal funcionari, aquestes 4 setmanes són a partir de la data de naixement. Aquest dret s’amplia en dos dies més per cada fill/a a partir del segon quan es tracti de part, adopció o acolliment múltiple (aquesta ampliació no es contempla per al personal funcionari).

Des de l’STEI Intersindical, tot i que consideram que aquesta ampliació a 4 setmanes és una passa cap a la igualtat, trobam aquesta mesura del tot insuficient ja que no es correspon amb les necessitats reals de la societat actual, quant a la consecució de la coresponsabilitat en la cura dels fills o filles de pares i mares i perquè vulnera un dels drets fonamentals de la infància, el dret del nin o de la nina a gaudir del l’afecte i la cura dels seus progenitors/es per igual, a l’inici de la seva vida.

Segons la PPIINA, Plataforma per Permisos Iguals i Intransferibles de naixement i adopció, una contribució equilibrada d’ambdós progenitors/es és l’única forma de preservar els drets integrals de la infància, tant afectius com a materials de tot ordre, inclosos els alimentaris. I evitar la discriminació laboral de la dona com a “personal d’alt risc”, pel fet de voler ser o ser mares.

La PPIINA, a la que està adherida la Confederación Intersindical de la qual formam part, porta 11 anys treballant per una mesura clau per assegurar el dret de totes les persones a cuidar per igual dels seus bebès nounats o adoptats: un permís d'igual durada, completament intransferible i pagat al 100%.

Si s'aprova la Proposició de Llei elaborada per la PPIINA, els pares gaudiran de les seves 16 setmanes de permís com a norma, igual que les mares, i es convertiran en papàs cuidadors. Les dones tindran molt més fàcil integrar-se en l'ocupació de qualitat. Homes, dones, nines i nins gaudiran d'una major coresponsabilitat i harmonia familiar.

En definitiva, s’imposa la modernització d’un sistema de permisos que ja no respon a la nostra realitat social i econòmica; contravé el principi d’igualtat; lesiona greument els drets i necessitats de la infància; i no contribueix a la coresponsabilitat. Gran part de la població vol “una família en la que els seus membres, en el cas d’estar formada per dos membres, tenguin un treball remunerat amb semblant dedicació i ambdós es reparteixin les tasques de la llar i la cura dels fills o filles, si n’hi ha” (Baròmetre del CIS, setembre 2010).

Proposició de Llei de la PPIINA