Suport a l’escola catalana i a la restitució de l’autogovern de Catalunya i a la llibertat dels presos

Els sindicats STEG (Galiza), STEILAS (Euskal Herria), STEI-Intersindical de les Illes Balears, STEPV-Intersindical Valenciana, Confederació STEs-Intersindical, i Intersindical Alternativa de Catalunya (USTEC-STES, FTC, CAU, CATAC, FAA, CATAC-CTS) reunits a Lleida en el marc del XIè Congrés de la USTEC-STES, davant la situació política de Catalunya, volem manifestar el nostre rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola que ha intervingut la Generalitat de Catalunya políticament i econòmica, i ha suposat l’empresonament de membres del govern i de la societat civil, i per tant reclamem la restitució de l’autogovern de Catalunya i la llibertat dels presos.

Els sindicats sotasignants volem expressar el nostre suport incondicional a la Comunitat Educativa de Catalunya, al model d’escola catalana, al model d’immersió lingüística, com exemple d’èxit de cohesió social i territorial, que n’és fruït d’ample consens socials i polític, i un exemple per altres territoris amb llengües pròpies.

Rebutgem les campanyes dels sectors polítics i mediàtics de la dreta i l’extrema dreta que intenten “criminalitzar” la tasca del professorat en l’exercici de la seua docència. Un professorat que vol que el seu alumnat siguin ciutadans i ciutadanes crítiques i formats en valors democràtics universals. Uns atacs que també estan rebent les associacions de pares i mares i els sindicats estudiantils per defensar el model d’escola catalana.

Aquest assetjament que s’ha focalitzat a Catalunya, també està produint-se, pels mateixos actors socials i polítics, especialment al País Valencià i a les Illes Balears, i també a altres territoris de l’estat espanyol. Per als sindicats, aquestes actuacions són símptomes d’una greu involució democràtica de l’estat espanyol que fa ús regressiu i autoritari de les normes legals que posa en perill les llibertats cíviques i democràtiques de la ciutadania.

Per tot açò, reiterem la nostra solidaritat amb el professorat català, les organitzacions de la Comunitat Educativa catalana, i amb la USTEC-STES i el seu portaveu Ramon Font, un objectiu més de l’assetjament de l’extrema dreta i la dreta anticatalanista, i ens comprometen, no només a donar suport, sinó a fer un front comú en defensa de les llibertats democràtiques, de l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble català i dels pobles de l’estat espanyol.

foto congres petiita