Iceta vol treure al carrer el personal interí als tres anys d’ocupar el mateix lloc

És inconcebible que el Ministeri d’Administracions Públiques pretengui convertir les administracions en els centres de treball on es menysté més l’experiència del seu personal

L’STEI Intersindical rebutja frontalment la proposta presentada pel Ministeri d'Administracions Públiques a la Mesa General de Funció Pública el 24 de maig, que pretén modificar l'EBEP en el sentit d'impedir que el personal interí pugui ocupar el mateix lloc més de tres anys. Aquesta mesura és un despropòsit autèntic perquè de facto suposarà acomiadar milers de treballadors de l’Administració, que han estat contractats en frau de llei per les administracions públiques. A més, pretenen fer-ho sense garantir cap dret ni cap mena de compensació ni indemnització.

És inconcebible que siguin les administracions públiques les que tractin pitjor els seus empleats, les qui proposin precaritzar, contractar i acomiadar lliurement i deixar les persones afectades en la indefensió més absoluta. És un afront que vagin molt més allà en retallades de drets laborals del que marca el mateix EBEP i la injuriada i nociva reforma laboral del PP. Més de 800.000 persones queden absolutament desemparades.

Les anomenades “taxes de reposició” (originades en els acords entre CCOO, UGT i CSIF amb els governs del PP, però perllongades en el temps pels governs dits d’esquerres) han derivat en lleis de pressuposts que han limitat les previsions de l’EBEP. Per mor d’aquestes taxes, molts de llocs de feina que han quedat vacants per jubilacions o situacions similars no han pogut formar part de les convocatòries d’ofertes públiques; amb la qual cosa, l’Administració ha mantingut moltes persones ocupant amb caràcter interí el mateix lloc de feina durant més de tres anys.

La reforma proposada per Iceta pretén fer passar per culpables les víctimes d’aquesta situació. El Govern Sánchez menysprea la Directiva Europea 1999/70, la sentència del 19 de març de 2020 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i els crits d'atenció de la Unió Europea.

Montoro ja va intentar modificar l'EBEP. En aquella ocasió, PSOE, Podemos i EU s’hi van oposar; així que és difícil comprendre les raons que porten ara els socis del govern progressista a emular el conservador. És molt mala de comprendre tanta unanimitat a l’hora de desmantellar l’administració pública.