L’STEI DÓNA SUPORT A LA CAMPANYA “Menys plàstic, més mediterrani” DE GREENPEACE

Membres de la Comissió de Medi Ambient vàrem tenir una reunió el passat 15 de juny amb el corresponsal de Greenpeace Julio Barea amb l’objectiu de conèixer i donar suport a la campanya “menys plàstic, més mediterrani”.

Les dades són molt alarmants. Degut a la mala gestió de residus o del seu abandonament, uns 8 milions de tones de plàstic acaben a mars i oceans anualment, formant entre el 60 i el 80% del fems marí. Aquest fems agafa el format de microplàstic, és a dir, fragments inferiors a 5 mm, que es confon amb plàncton i és menjat per les espècies marines. A la mar Mediterrània s’estima que hi ha 1 fragment de microplàstic cada 4 m2, sense comptar amb els trossos que hi ha al fons marí o a les platges.

La producció global de plàstics ha augmentat considerablement les darreres dècades. S’estima que al 2020 s’utilitzarà un 900% més de plàstic que el 1980. Una part d’aquest plàstic acaba a les xarxes hidrogràfiques i als oceans. Així, la presència del plàstic és global, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtida.

Països com Eslovènia, Alemanya, Croàcia, Canadà han implantat un sistema de retornament d’envasos. Altres països com Marroc o Xina han prohibit l’ús de determinades bosses de plàstic. Països com Austràlia han prohibit l’ús de microesferes de plàstic.

Greenpeace demana al Govern espanyol:

• Eliminar l'abandonament d'envasos i garantir el seu correcte reciclatge mitjançant la implantació de sistemes de retorn d'envasos.

• Prohibir l’ús de microesferes de plàstic.

• Establir les mesures necessàries per implantar la Directiva Europea sobre les bosses de plàstic d'un sol ús a novembre de 2016.

• Fomentar mesures basades en l'economia circular, que apostin per la reutilització de la matèria primera i nous materials amb menor impacte ambiental.

L’STEI se suma a les demandes de Greenpeace fent èmfasi en el sistema de retornament d’envasos i exigeix a la Conselleria de Medi Ambient responsabilitat amb la neteja de les platges i el fons marí de les Illes Balears, i creació o enfortiment de mesures que regulin l’abocament de residus al mar.


FIRMA PER DEMANAR UNS OCEANS LLIURES DE PLÀSTICS

https://secured.greenpeace.org/espana/es/Que-puedes-hacer-tu/Ser-ciberactivista/plasticos/

 

IMG 20170614 144159

Membres de l'STEI Intersindical amb Julio Barea,davant el rainbow warrior el 14 de juny