SÍ A LA MOBILITAT SOSTENIBLE

L’STEI participa a la Setmana Europea de Mobilitat Sostenible. Es celebra cada any des del 2002 entre el 16 i el 22 de setembre. És una setmana fonamental per prendre consciència de la importància del medi ambient i de l’efecte de la mobilitat sostenible sobre ell. El 22 de setembre serà el dia sense cotxes, iniciativa a la qual se suma enguany el Govern de les Illes Balears. Les línies de metro, bus i tren seran gratuïtes durant tot el dia.

Aquest any la temàtica és “mobilitat neta, compartida i intel·ligent”.

La mobilitat compartida serà l’eix principal de la setmana. Respon a un model d’economia col·laborativa. Consisteix a oferir places buides de transport a través de plataformes virtuals o aplicacions mòbils. El transport públic tradicional ni els serveis de lloguer de vehicles no es consideren mobilitat compartida. Aquest nou model redueix el nombre de vehicles en carretera, i per tant, emissions de CO2 i altres gasos nocius a l’atmosfera.

Els sistemes de transport intel·ligent permeten la informació sobre el viatge a temps real, seveis de tràfic a temps real, de pagament electrònic, etc.

Una mobilitat més neta implica anar a peu amb transports com bicicleta, patins, inclòs transport públic.

És fonamental conscienciar les autoritats de la importància de dur a terme polítiques que fomentin l’ús de transports que emprin energia néta, sistemes de bicing, millorar l’accessibilitat, potenciar carrils ciclistes, etc. També han d’apostar per les tecnologies com a mitjà per aconseguir una mobilitat compartida de qualitat i efectiva.

També cal la conscienciació social, al marge de les decisions polítiques, perquè totes i tots som responsables de l’esdevenir del nostre planeta.

L’STEI reivindica camins escolars segurs per anar a peu, amb bicicleta o amb patinet a escoles i instituts, l’habilitació d’aparcaments de bicicletes dins i fora dels centres escolars i a les places dels pobles i ciutats.

També reivindicam l’augment de freqüències horàries per al transport públic, augmentant les franges a les hores puntes d’entrada o sortida de treball o horaris escolars.

Mou-te sostenible! Per un aire més net, i una Terra més verda.