La cimera entre la Unió Europea i el Canadà, prevista per aquest dijous per signar el tractat de lliure comerç (CETA), ha quedat anul·lada finalment, segons ha confirmat un portaveu del Consell de la UE. Les negociacions amb la regió belga de Valònia, que veta el tractat, han fracassat i el govern való ha anunciat que no dóna el seu vistiplau a l'acord, tot i les pressions que ha patit.

El govern federal belga, favorable al CETA, necessita l'aval dels parlaments regionals per poder signar el tractat comercial amb el Canadà. Valònia veta l'acord sobretot pel tribunal d'arbitratge que preveu el tractat. Segons l'executiu való, liderat pel socialista Paul Magnette, el tribunal lligarà les mans als governs a l'hora de legislar en matèries com el medi ambient. 

Pressions a Valònia

El primer ministre de Valònia, Paul Magnette, ha denunciat a través de Twitter les pressions que ha rebut dels socis europeus i la Comissió per tal que desbloquegi la negociació. Les negociacions amb Valònia segueixen aquest dijous. També està prevista una reunió d'ambaixadors dels Vint-i-vuit per intentar desencallar el CETA.

Per aquest motiu s’ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures perquè cessin les pressions contra Valònia.