Des de la Confederació Intersindical expressam la nostra profunda preocupació davant l’augment de l’extrema dreta i “l’aliment” al seu racisme i xenofòbia que li dona la política de criminalització del salvament humanitari i de no acollida de persones refugiades.

Les recents sentències judicials i amenaces contra les accions de salvament humanitari de l’Open Arms i l’ONG Sea Watch en el Mediterrani, que tracten de salvar les vides de les persones que fugen de la guerra i de la misèria, demostren una vegada més que la Unió Europea, Itàlia i l’Estat espanyol donen l’esquena als drets humans i al deure ineludible de salvar vides a la mar.

Les multes amb què amenaça l’Estat espanyol (d’entre 300.000 i 901.000 euros) si es rescaten immigrants, a través de missives del Ministeri de Foment, suposen una escalada de regressió cap a les persones migrants i els que tractin de complir l’obligació internacional de salvament. És l’expressió d’una política dura contra la immigració que dona ales a l’extrema dreta, tant a la Unió Europea com a Espanya, i que és contrària als principis fundacionals de la Unió que protegeixen les persones refugiades.

Des de la Confederació Intersindical sentim vergonya i repulsa davant l’actuació de les institucions europees, que no posen tot el seu esforç en resoldre el gravíssim problema humanitari en el Mediterrani. Caldria posar tot l’esforç i energies en resoldre el drama humà i la desgràcia que du a la mort per ofec nines, nins i adults, abandonats a la seva dissort en el Mediterrani. Fa més d’un any i mig, va tenir lloc el major naufragi de la història, amb més de 800 persones desaparegudes. Just un any després, més de 1.000 persones han desaparegut en una sola setmana en diferents naufragis. No volem que la Unió Europea impulsi la criminalització dels rescats, com ja es fa a la Itàlia de Salvini i a la qual apunta el Govern espanyol.    

Exigim al recentment constituït Parlament Europeu i a totes les institucions, així com al Govern espanyol, que per justícia, dignitat i humanitat no deixin morir milers de persones, milers de nines i nins; no només exigim que permetin els rescats sinó que en siguin actors principals i hi col·laborin. Així mateix, exigim que rebutgin, i no adoptin, el discurs de l’extrema dreta d’odi i xenofòbia per a blanquejar les polítiques fracassades d’austeritat.

Perquè salvar vides és una obligació. Perquè cap ésser humà és il·legal. Perquè Europa hauria de ser un refugi, per justícia i responsabilitat.