La Reforma laboral i les dones

AQUESTA REFORMA LABORAL PERJUDICA MÉS A LES DONES

La Reforma Laboral aprovada pel govern no és producte de cap procés de debat públic ni de diàleg social. És injusta per a la classe treballadora, però especialment suposa una altra volta de rosca per ofegar definitivament la igualtat efectiva entre dones i homes.

La Reforma Laboral PERJUDICA MÉS A LES DONES PERQUÈ:

  • Es fa un atac devastador a l'estabilitat en l'ocupació, a través de mesures unilaterals de l'empresa, desregularizant les condicions laborals i desmantellant el sector públic. Això significa col·locar a les dones en desavantatge enfront de jornades, torns, llocs de treball i mobilitat geogràfica.
  • Les noves modalitats de contractes, com els de Formació o el Contracte de Període de Prova d'un any, obliguen a les dones a retardar la seva maternitat davant la possibilitat de no trobar ocupació o ser acomiadades. Cal afegir que el Contracte a temps parcial tendrà menys prestacions. Tenint en compte que les dones ocupen el 78% del total d'aquest tipus de contractes significa precaritzar, encara més, la seva vida laboral i les seves futures pensions.
  • La Reforma acaba amb les mesures de coresponsabilitat. Així, els incentius per als contractes per reincorporació de dones després del permís de maternitat queden derogats. Les hores de lactància no es poden acumular i es tanca la possibilitat a compaginar el permís de maternitat i el de paternitat.Si, d'una banda, no es fomenta la coresponsabilitat i per un altre es deixa a lliure arbitratge de l’empresariat, la distribució del temps de treball i la mobilitat geogràfica i funcional, les dones -sobre les quals recau la funció de cures- queden greument discriminades del mercat laboral.
  • La possibilitat d'acomiadament per acumular individualment períodes d'incapacitat temporal per faltes d'assistència al treball afectarà en major mesura a les dones, doncs una major precarietat laboral ha demostrat una major incidència en la salut de les dones per les dobles i triples jornades.
Per tot això:

LES DONES TENIM MOLTS MOTIUS PER ANAR A LA VAGA GENERAL
 
 
Secretaria de la dona de l’STEI-i