L'STEI participa a les jornades confederals de la Organización de mujeres de la Confederación Intersindical

IMG 20160412 WA0001

El sindicat STEI ha participat a les Jornades Confederals celebrades per l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical, a la localitat d'Alcalá d'Henares, el 9 i 10 d'abril, amb el lema “Les lluites feministes, motor de canvi”.

Seixanta dones dels diferents sindicats territorials i sectorials de la Confederació Intersindical han participat en aquestes jornades anuals de formació.

Després de l'acte d'inauguració, a càrrec de la responsable confederal de l’Organización de Mujeres, Mari Luz González Rodríguez, es va desenvolupar la primera ponència “Transitant el feminisme, cròniques subjectives”, per Elvira Siurana Zaragoza, activista feminista de llarga trajectòria i reconegut prestigi, que va fer un recorregut per la història dels drets de les dones en l'estat espanyol i el feminisme des dels seus orígens fins a arribar a l'actualitat. Va parlar de la formació feminista, de les pioneres en la lluita, de les reaccions misògines, de les accions i els assoliments aconseguits, fins a arribar a la realitat actual.

En el debat generat posteriorment a la ponència, es varen analitzar els assoliments i reculades del feminisme, fent balanç dels drets aconseguits i lamentant que avui ens segueixin assassinant per ser dones i que els nostres drets estiguin a l'aire.

L'altra ponència “De la lluita transsexual a la lluita transfeminista”, va ser a càrrec de l'activista sindicalista Laura Bugalho Sánchez, que ens va explicar la situació dels moviments transsexuals a Espanya en aquest moment, com les xarxes establertes entre diferents col·lectius ha enfortit aquests moviments, la seva confluència amb el feminisme donant lloc al transfeminisme i la importància de les organitzacions Chrysallis, de mares i pares de nenes i nens trans que suposa un punt d'inflexió de caràcter revolucionari, abans somiat per lxs Trans majors, que obre noves sendes de lluita i amplifica les nostres veus.

Va sorgir el debat sobre la necessitat de l'educació transversal als centres educatius i de la necessitat de parlar de justícia i no de tolerància, quedant clar que malgrat els avanços, encara queda molt camí per recórrer.

Quant als tallers, Rosa Márquez Teixó -experta en comunicació- va impartir el de “ComÚNICA (parlar en públic és fàcil i ho saps)”, en el qual – a partir d'una anàlisi sobre que és la comunicació i dels diferents elements que intervenen en ella- se’ns van indicar estratègies per parlar en públic i evitar el sentiment de pànic que en ocasions ens impedeix parlar adequadament, com per exemple respirar correctament, exercicis de relaxació previs al discurs, postura adequada o prendre contacte previ amb l’espai on hem d’intervenir.

Mariela Burgos Leguiza -Psicòloga experta en gènere- va impartir el taller de “Autoconeixement i Imatge Personal”, que ens va ajudar a conèixer-nos millor a nosaltres mateixes des d'una anàlisi interna de la nostra imatge pública, personal, individual i col·lectiva, millorant així la nostra autoestima i les relacions personals, guanyant en seguretat i empoderament.

Quant a les conclusions de les Jornades, va quedar palesa la necessitat de continuar la lluita feminista i les aliances entre nosaltres davant l'atac patriarcal i el rearmament del masclisme, ja que cada vegada que aconseguim un assoliment, la reacció misògina és tremenda. És molt el caminat, però el camí és llarg i queda molt encara per recórrer.

Per tot el dit anteriorment, la conclusió final d’aquestes jornades és el seu lema: “les lluites feministes, motor del canvi”.

(Text adaptat a partir del text enviat per Mari Luz González Rodríguez, responsable de l’Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical. Madrid, 10 d’abril de 2016).