Resum Jornades OM Toledo 4-5 maig

ToledoEl cap de setmana del 4 i 5 de maig vàrem assistir a les Jornades Confederals de la Organització de Dones celebrades a Toledo amb el nom “Por un feminismo de clase, transformador i combativo”.

En elles vàrem poder gaudir d’interessants ponències d’activistes feministes de diferents àmbits i va ser una ocasió i espai meravellós per relacionar-nos amb les companyes d’altres comunitats i compartir les nostres inquietuds i pensaments al sobre temes que ens afecten.

També va ser una oportunitat per conèixer la històrica ciutat de Toledo gràcies als moments de temps lliure i a la visita teatralitzada que la confederació va organitzar per les assistents després de finalitzar el primer dia de les jornades.

La primera ponència de les jornades va ser a càrrec de la psiquiatra especialista en gènere, Lola Ferreiro Díaz, amb el títol “Todas las opresiones patriarcales menoscaban nuestra salud y nuestro bienestar. Un asunto pendiente de resolver”. D’una manera magistral, amena i didàctica, va aprofundir en els orígens i mecanismes que el patriarcat ha teixit durant segles i que minven la capacitat d’acció de les dones i la nostra salut. Va posar especial èmfasi en un dels mecanismes més tòxics que el patriarcat ens ha inculcat i que perpetuen el nostre autoboicot: la culpa.

Les següents activitats del primer dia de la jornada varen ser dos tallers. El primer a càrrec de na Lola Ferreiro: “Identificando los efectos de las presiones patriarcales sobre nuestra vida. Objetivo: Subjetivo”, a on de forma interactiva vàrem continuar treballant allò explicat a la seva ponència, posant en comú les nostres actituds i sentiments davant les coses que fem a la nostra vida diària que ens fan sentir malament i les que ens fan sentir be, i sobre cóm la culpa pot estar present a totes dues, fustigant-nos quan no ens acoblem a lo que els altres esperen de nosaltres o sentint-nos malament quan decidim fer alguna cosa pel nostre gaudi exclusiu.

El segon taller va ser a càrrec de l’artista molt implicada en temàtica de gènere, Pilar Vicente de Foronda, que va constar d’una part teòrica, on l’artista va exposar la cosificació i trossejament del cos femení a la publicitat i la violència que s’hi exerceix al porno. I més tard, a una part pràctica vàrem reflexionar sobre allò compartit a la teoria, referint les nostres experiències com a espectadores, objectes o agents de violències i també relatant de quina manera ens mantenim esclaves de la bellesa del nostre cos.

La mateixa artista a la sessió de la tarda ens va fer partícips de la composició d’una “performance” al voltant d’aquesta temàtica anomenada “Mercado canalla”, havíem d’anar vestides de color negre per crear una estètica comú i el seu objectiu principal consistia en denunciar les violències masclistes que exerceix el patriarcat.

Illes

La jornada del dia 5 de maig va ser oberta per la Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, na M. Dolores López-Caniego Lapeña amb una ponència molt interessant anomenada “Violencias machistas y ocio nocturno.¿La noche es nuestra?” a la que va tractar la limitació, vulnerabilitat i violències que patim les dones als carrers i als espais d’oci nocturn.

Després de la pausa, va arribar el moment de les conclusions de les jornades, a les quals no hi vàrem poder assistir per temes logístics. Tot i així podem aportar les nostres conclusions personals:

- La necessitat de les dones d’identificar i ser conscients dels mecanismes patriarcals que menyscaben les nostres opcions de vida i la nostra salut com a primer pas per treballar en les solucions.

- La necessitat d’apoderar-nos i de treballar l’autocura, desterrant el fantasma del sentiment de culpa per tal que no travi el nostre benestar i salut.  

- La evidència de les enormes possibilitats que té el feminisme de despertar consciències des de diferents i diversos àmbits socials i culturals: educació, sanitat, política, art, mitjans de comunicació, etc.

om totes