6 de febrer. Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina

EndFGMLa pràctica de la mutilació genital femenina es troba fortament arrelada a les cultures i tradicions de gran quantitat de països, especialment de l’Àfrica i l’Orient Mitjà. Malgrat les campanyes de conscienciació i eradicació impulsades pels diferents organismes internacionals, hi ha molts factors difícils de combatre ja que estan molt arrelats a tradicions i creences errònies que provoquen danys irreparables a milions de dones i nines de tot el món.

Els moviments migratoris, cada vegada més amplis, comporten la necessària integració i convivència amb dones procedents d'ètnies i països en els que es duu a terme aquesta violació dels drets humans i una de les manifestacions més cruels exercides sobre les dones pel fet de ser-ho.

Són absolutament imprescindibles la prevenció i l'educació, sobre aquesta pràctica, tant als països d'origen com als països de destinació.

Són nombroses les ONGs, com a Metges sense Fronteres, que consideren fonamental conèixer quines creences sustenten la pràctica en cada família per a proporcionar-los informació detallada i realitzar un acompanyament en el procés de canvi.

Als països de destinació o de vida, és imprescindible que les diferents administracions (sanitàries i educatives) realitzin protocols integrals de caràcter interdisciplinari per a acabar amb la mutilació genital femenina i garanteixin l’assistència integral a les dones supervivents d'aquesta pràctica.

És necessari des de l'àmbit educatiu un coneixement profund, basat en la recerca i l'estudi d'aquestes cultures, que porti a desenvolupar plans de prevenció, de sensibilització i acompanyament tant a les alumnes com a tots els membres de la seva família: les padrines, les mares, els pares, els germans… en un procés gradual de transformació i canvi.

Mentrestant, és imprescindible apoderar les dones i les nines amb tots els mitjans dels que disposam: legislatius, sanitaris, educatius, de sensibilització i acompanyament per a eradicar de manera efectiva i definitivament aquesta terrible pràctica que ha costat i continua costant tantes vides i tant de sofriment.

Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l’Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical, treballam dia a dia per a acabar amb aquesta pràctica i ens unim a les veus en defensa de les dones i les nines que veuen violentats els seus drets humans més bàsics.

Secretaria de la Dona STEI Intersindical

Organización de Mujeres Confederación Intersindical