23 DE SETEMBRE : DIA INTERNACIONAL DE L'EXPLOTACIÓ SEXUAL I EL TRÀFIC DE PERSONES.

UN CAMÍ

SENSE TRÀFIC NI EXPLOTACIÓ SEXUAL

ÉS LA NOSTRA META

 

Imatge 23 09 2020El 23 de setembre és el dia que representa la lluita contra l'explotació sexual i el tràfic de persones, en la seva majoria dones i nines. Instaurat des de 1999 a Bangladesh per la Coalició Internacional contra el Trànsit de Dones.

És impossible separar els termes explotació i tracta, va ser l'Argentina el primer país, després de detectar l'ingent nombre de persones que anaven a aquestes terres a fer ús de la prostitució, qui amb l'anomenada “Llei Palacios” va marcar l'inici de la lluita contra l'esclavització de dones, nins i nines per a exercir forçadament la prostitució. Les màfies que s'encarreguen d'aquest tipus de tràfic amb finalitats sexuals proliferen, a pler, de banda a banda del món. Aprofitar la vulnerabilitat de persones, gairebé sempre de dones i nines, que es troben en situació de pobresa i desesperació davant un futur incert i esquinçador, és senzill i cruel.

No hem de viatjar a països de l'anomenat Tercer Món per a poder trobar casos de tràfic i explotació sexual, a Europa i en concret a Espanya , és fàcil veure com les màfies actuen de manera impune i delictiva, enganyant a la pròpia Llei. Els espanyols són els majors consumidors de sexe pagat de tota la UE, un 39% dels espanyols asseguren haver pagat alguna vegada per ell. L'Organització Internacional de les Migracions denuncien que mig milió de dones són explotades cada any als mercats europeus de prostitució.

El tràfic d'éssers humans no deixa de ser una altra “violència masclista” perquè afecta d'una forma majoritària a dones i nines de tot el món i perquè són sotmeses a un gran nivell de violència, sobretot en els casos de tràfic amb finalitats d'explotació sexual. Sense abandonar Espanya, ja que és el major consumidor de prostitució de la UE i un dels primers al món, veim que aquest “lucratiu negoci” genera uns cinc milions d'euros al dia, augmentant exponencialment. Aquí la prostitució no és un delicte i , encara que sí que es castiga l'explotació sexual, les dones no s'atreveixen a denunciar als seus “amos sexuals” per por. Cada vegada són més els bordells al nostre estat i més joves els clients que hi acudeixen , perquè veuen una forma senzilla d'obtenir sexe.

Al Pla Integral de Lluita Contra el Tràfic de Dones i Nenes amb finalitats d'Explotació Sexual (2015-2018) aprovat pel Consell de Ministres el 18 de setembre de 2015, s’estableixen una sèrie de prioritats, objectius i mesures per a abordar el tràfic de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual, definint les unitats administratives competents per a implementar-les, així com aquelles entitats que podran col·laborar en la seva execució.

És evident que l'Administració s’ha de plantejar que alguna cosa no està fent bé quan continuen arribant a Espanya dones i nines enganyades o coaccionades per a exercir la prostitució. A la majoria dels casos creen un vincle de dependència amb els seus proxenetes molt fort, que els impedeix anar més enllà de la situació que tenen perquè no tenen una altra sortida, o això els hi fan creure.

Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical no deixarem d'insistir, any rere any, en denunciar aquesta situació real d'esclavisme sexual , que lluny de ser abolit i perseguit, les xifres d'aquestes dones s'inflen cada any amb total impunitat. Volem que els nostres Governs prenguin mesures efectives i contundents que eradiquin aquesta lacra masclista.