Font: dBalears | 18.setp.2020

La Secretària de la Dona del STEI Intersidical ha assegurat que les dones de les Balears cobren un 13 per cent menys que els homes i ha reiterat el seu compromís per a aconseguir una societat «veritablement igualitària», amb motiu del Dia Internacional de la Igualtat Salarial que se celebra aquest divendres.

En un comunicat de premsa, el sindicat ha assenyalat que, a pesar que la bretxa salarial de les Illes és la més baixa de l'Estat per darrere de Canàries, el salari mitjà femení balear és de 20.565,58 euros i el masculí de 23.538,43.

D'acord amb el sindicat, l'explicació d'aquesta bretxa és «un element patriarcal i capitalista fonamental: la divisió sexual del treball».

«Les dones assumim majoritàriament les cures no remunerades», han explicat des del sindicat, i han afegit que moltes d'aquestes tasques relacionades amb les cures tenen «sous que no es corresponen amb el seu nivell de responsabilitat social».

En aquest sentit, l'STEI ha assegurat que la majoria de persones que demanen una excedència o una reducció de jornada per a atendre familiars són dones, per la qual cosa a vegades es veuen obligades renunciar a una part del seu sou per les cures.

«Curiosament, aquestes tasques domèstiques que normalment feim les dones i que obstaculitzen la nostra vida laboral i fan que tenguem dobles i triples jornades, no estan reconegudes ni per la societat ni, per descomptat, pel mercat», han criticat.

Així mateix, l'STEI Internsidical ha advertit que una de les conseqüències d'aquesta bretxa és que es cotitza menys a la Seguretat Social, per la qual cosa en la jubilació «la bretxa de gènere de les pensions ronda el 35»".

Per aquest motiu, el sindicat ha demanat mesures que han estat «efectives» en altres països per a eliminar aquesta bretxa, com revisar els convenis dels treballs feminitzats o establir normatives que garanteixin la conciliació de la vida laboral i familiar.