Què hi ha de cert en tot el que s’ha manifestat contra la futura llei d’educació?
“Els centres d’Educació Especial tancaran”
Totalment fals.
Si fem una lectura comprensiva del projecte de llei LOMLOE, no es desprèn del seu articulat que “el Govern tanqui els centres d’Educació Especial”.
El que especifica el text del projecte de llei és donar resposta a les necessitats dels alumnes amb diversitat funcional, independentment del tipus de centre en el que s’escolaritzen, podent-ho fer perfectament en un centre ordinari, si aquest centre reuneix les condicions i recursos necessaris. Sí diu clarament que la llei destinarà més recursos econòmics als centres ordinaris per a facilitar que aquella família que ho desitgi, pugui matricular al seu fill/a en un centre ordinari amb totes les garanties de ser ben atesos.
Cal llegir de manera integra, la Disposició addicional quarta de la llei:
Disposición adicional cuarta
“Disposición adicional cuarta. Evolución de la escolarización del alumnado con necesidades educativas especiales.
Las Administraciones educativas velarán para que las decisiones de escolarización garanticen la respuesta más adecuada a las necesidades específicas de cada alumno o alumna, de acuerdo con el procedimiento que se recoge en el artículo 74 de esta ley. El Gobierno, en colaboración con las Administraciones educativas, desarrollará un plan para que, en el plazo de diez años, de acuerdo con el artículo 24.2.e) de la Convención sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad de Naciones Unidas y en cumplimiento del cuarto Objetivo de Desarrollo Sostenible de la Agenda 2030, los centros ordinarios cuenten con los recursos necesarios para poder atender en las mejores condiciones al alumnado con discapacidad. Las Administraciones educativas continuarán prestando el apoyo necesario a los centros de educación especial para que estos, además de escolarizar a los alumnos y alumnas que requieran una atención muy especializada, desempeñen la función de centros de referencia y apoyo para los centros ordinarios.”
“Acabar amb les quotes voluntàries que paguen les famílies en els centres concertats”
Cert.
Però el redactat de l’article 88 de la LOE ja deia això:
Article 88
“Artículo 88. Garantías de gratuidad. 1. Para garantizar la posibilidad de escolarizar a todos los alumnos sin discriminación por motivos socioeconómicos, en ningún caso podrán los centros públicos o privados concertados percibir cantidades de las familias por recibir las enseñanzas de carácter gratuito, imponer a las familias la obligación de hacer aportaciones a fundaciones o asociaciones ni establecer servicios obligatorios, asociados a las enseñanzas, que requieran aportación económica, por parte de las familias de los alumnos. En el marco de lo dispuesto en el artículo 51 de la Ley Orgánica 8/1985, de 3 de julio, reguladora del Derecho a la Educación, quedan excluidas de esta categoría las actividades extraescolares, las complementarias, y los servicios escolares, que, en todo caso, tendrán carácter voluntario.”
El redactat de l’article de la LOMLOE no modifica aquest text que ja existia en la LOE. En el seu moment es va considerar un criteri positiu, ja que la no existència de quotes fa que qualsevol família pugui tenir la possibilitat d’elecció de centre sense que això impliqui l’haver d’aportar una quota extra a un centre sostingut amb fons públics.
Per a les famílies d’un sector de la població amb menys recursos econòmics els podria suposar que només poguessin optar a centres públics i no a concertats.
“No subvencionar centres que segreguen per sexe”
Cert.
L’article 84 apartat 3 de la LOMQE diu:
Article 84.3
“En ningún caso habrá discriminación por razón de nacimiento, raza, sexo, religión, opinión o cualquier otra condición o circunstancia personal o social. No constituye discriminación la admisión de alumnos y alumnas o la organización de la enseñanza diferenciadas por sexos, siempre que la enseñanza que impartan se desarrolle conforme a lo dispuesto en el artículo 2 de la Convención relativa a la lucha contra las discriminaciones en la esfera de la enseñanza, aprobada por la Conferencia General de la UNESCO el 14 de diciembre de 1960. En ningún caso la elección de la educación diferenciada por sexos podrá implicar para las familias, alumnos y alumnas y centros correspondientes un trato menos favorable, ni una desventaja, a la hora de suscribir conciertos con las Administraciones educativas o en BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO LEGISLACIÓN CONSOLIDADA cualquier otro aspecto. A estos efectos, los centros deberán exponer en su proyecto educativo las razones educativas de la elección de dicho sistema, así como las medidas académicas que desarrollan para favorecer la igualdad. 4. Las Administraciones educativas podrán solicitar la colaboración de otras instancias.”
La LOMLOE en el seu article 84 recupera el text original de la LOE.
Per tant, a partir d’aquesta llei tots aquells centres que segreguen per sexe deixaran d’estar subvencionats amb fons públics pel Govern.
Això no implica necessàriament pèrdua de llocs de treball, ja que les administracions que ja ho apliquen atorguen un termini considerable per a què el centres s’adaptin a la coeducació o al canvi de conveni.
Entenem que una educació integral i inclusiva de l’alumnat passa per la coeducació, per una educació amb igualtat, pel respecte a la diversitat i per la l’educació afectivo-sexual. Com bé recull el projecte de llei, aquests aspectes pedagògics han de ser consubstancials en la formació de l’alumnat, i així incloure’ls de forma transversal en tots els nivells educatius.
Aquesta mesura en la LOMQE va rebre el suport de la dreta més ultraconservadora (i algun sindicat proper); per contra va ser rebutjada a nivell estatal per les organitzacions majoritàries de la comunitat educativa (sindicats, associacions de pares i mares, organitzacions d’alumnat, etc), resta de forces polítiques, associacions, i col·lectius d’experts de l’educació.
“El govern vol acabar amb la religió en les escoles”
Fals.
L’assignatura no desapareix del currículum, simplement deixa de ser avaluable i no computarà, per tant, per fer la mitjana entre la nota de la ESO i batxillerat. Tornam a com estava regulada l’assignatura de religió abans d’entrar la LOMQE.
Les famílies que desitgen matricular els seus fills/es en l’assignatura de religió podran matricular-los i cursar l’assignatura, ja que el concordat signat entre la Santa Seu i l’Estat en l’any 1979 continua vigent i té rang constitucional.
“No podrem escollir centre, no hi ha llibertat d’elecció”
Fals.
L’apartat 1 de l’article 84 de la LOE, queda redactat de la següent manera en la LOMLOE:
Article 84.1
“Las Administraciones educativas regularán la admisión de alumnos y alumnas en centros públicos y privados concertados de tal forma que garantice el derecho a la educación, el acceso en condiciones de igualdad y la libertad de elección de centro por padres, madres o tutores legales. En dicha regulación se dispondrán las medidas necesarias para evitar la segregación del alumnado por motivos socioeconómicos o de otra naturaleza. En todo caso, se atenderá a una adecuada y equilibrada distribución entre los centros escolares del alumnado con necesidad específica de apoyo educativo.”
D’altra banda, es modifica l’apartat 1 de l’article 86 de la LOE que queda redactat de la següent manera:
Article 86.1
“1. Las Administraciones educativas garantizarán la igualdad en la aplicación de las normas de admisión, lo que incluye el establecimiento de las mismas áreas de escolarización o influencia para los centros públicos y privados concertados, de un mismo municipio o ámbito territorial, en función de las enseñanzas que imparten y de los puestos escolares autorizados.
Las áreas de escolarización o influencia se determinarán de modo que permitan garantizar la aplicación efectiva de los criterios prioritarios de proximidad al domicilio o lugar de trabajo.”
Com es pot apreciar, s’afegeix el criteri de proximitat al domicili o lloc de treball, que en la LOMQE no apareix.
“El castellà deixarà de ser llengua vehicular a l’educació”
Fals.
L’esmena que s’ha incorporat a la llei simplement diu que s’ha de complir amb l’objectiu que tot l’alumnat conegui les dues llengües oficials.
En els territoris que en tenen, podran adoptar les mesures que es consideren necessàries per aconseguir aquest objectiu.
Es deixa en mans de cada territori com s’ha de dur a terme que la llengua pròpia, en el nostre cas el català, sigui coneguda en igualtat de condicions que el castellà.
És molt possible que a les entitats que s’oposen a aquesta mesura els molesti que el català tengui els mateixos drets que el castellà, però això no és un tema educatiu sinó clarament ideològic.
Finalment, volem manifestar el nostre malestar per la situació provocada en el sector aquesta darrera setmana per aquesta campanya que entenem que pot provocar un sentiment d’inseguretat entre els professionals, famílies i l’alumnat d’aquests centres.
També entenem que més que una defensa de la concertada, és una posició ideològica de rebuig a la nova llei d’educació en un moment que la concertada necessita estabilitat (i no confusió d’interessos) davant l’inici de les negociacions d’un nou conveni col·lectiu.
Estem convençuts que l’escola ha de ser el lloc del coneixement i la transmissió de valors i vivències per als infants, i no hem de caure en la politització.