La justícia espanyola absol Rodrigo Rato pel cas Bankia i inhabilita el president de la Generalitat de Catalunya per un cas absurd

Ahir dilluns la Junta Electoral Central va inhabilitar Quim Torra, president de Catalunya, suposadament per haver mantingut durant uns dies una pancarta al balcó de la façana de la Generalitat un cartell que reclamava la llibertat dels presos polítics.

Ahir mateix, declarava l’activista de Viladecans Tamara Carrasco, després d’haver patit l’escarni d’haver estat acusada de terrorisme a partir d’un muntatge policial que li va suposar estar confinada durant un any dins el seu municipi. També vàrem conèixer ahir la condemna a 14 mesos d’inhabilitació i una sanció econòmica del jutjat penal de Manresa contra el regidor i pallasso Jordi Pesarrodona.

Des que va començar l’ofensiva judicial espanyola contra el procés per l’autodeterminació de Catalunya, segons les dades d’Òmnium Cultural, 2850 persones independentistes han estat represaliades.

Mentrestant, avui hem sabut que l’Audiència Nacional ha absolt Rodrigo Rato i 33 persones més per la sortida a borsa de Bankia ocultant els comptes reals de l’entitat, participada en més d’un 60% per una entitat pública. La mateixa Audiència Nacional que, en la sentència del cas Gürtel, va dubtar de la versemblança de les declaracions de Mariano Rajoy... tot i que no el va identificar amb els apunts dels papers de Bárcenas que parlaven d’un tal “M. Rajoy”.

L’STEI Intersindical denuncia que la justícia espanyola fa parts i quarts. L’STEI Intersindical se solidaritza amb el poble de Catalunya i desjecta un engranatge judicial, del qual participa la Junta Electoral Central amb la seva decisió de dur segons quins casos al Tribunal Suprem, al servei dels qui mouen els fils a l’Estat espanyol.

Les dones de les Balears cobren, de mitjana, un 13 per cent menys que els homes

 

Font: dBalears | 18.setp.2020

La Secretària de la Dona del STEI Intersidical ha assegurat que les dones de les Balears cobren un 13 per cent menys que els homes i ha reiterat el seu compromís per a aconseguir una societat «veritablement igualitària», amb motiu del Dia Internacional de la Igualtat Salarial que se celebra aquest divendres.

En un comunicat de premsa, el sindicat ha assenyalat que, a pesar que la bretxa salarial de les Illes és la més baixa de l'Estat per darrere de Canàries, el salari mitjà femení balear és de 20.565,58 euros i el masculí de 23.538,43.

D'acord amb el sindicat, l'explicació d'aquesta bretxa és «un element patriarcal i capitalista fonamental: la divisió sexual del treball».

«Les dones assumim majoritàriament les cures no remunerades», han explicat des del sindicat, i han afegit que moltes d'aquestes tasques relacionades amb les cures tenen «sous que no es corresponen amb el seu nivell de responsabilitat social».

En aquest sentit, l'STEI ha assegurat que la majoria de persones que demanen una excedència o una reducció de jornada per a atendre familiars són dones, per la qual cosa a vegades es veuen obligades renunciar a una part del seu sou per les cures.

«Curiosament, aquestes tasques domèstiques que normalment feim les dones i que obstaculitzen la nostra vida laboral i fan que tenguem dobles i triples jornades, no estan reconegudes ni per la societat ni, per descomptat, pel mercat», han criticat.

Així mateix, l'STEI Internsidical ha advertit que una de les conseqüències d'aquesta bretxa és que es cotitza menys a la Seguretat Social, per la qual cosa en la jubilació «la bretxa de gènere de les pensions ronda el 35»".

Per aquest motiu, el sindicat ha demanat mesures que han estat «efectives» en altres països per a eliminar aquesta bretxa, com revisar els convenis dels treballs feminitzats o establir normatives que garanteixin la conciliació de la vida laboral i familiar.

Èxit de la presentació del calendari 2020 de l’STEI: «Temps de dones, dones en el temps»

Aquest divendres ha tengut lloc la presentació del calendari 2020 de l’STEI, ‘Temps de dones, dones en el temps’, i ha estat tot un èxit. S’ha celebrat a Rata Corner i, atès que està dedicat a les dones músiques, s’ha pogut gaudir de les actuacions del Cor de Dones Codàlia, que ha impregnat l’espai d’una aura màgica; Marga Rotger, que ha cantat cançons d’empoderament i sororitat de les dones com el seu (juntament amb Joana Abrines) ‘Som Tantíssimes’; el duet de violoncel·listes Rosa Cardona i Fuensanta Martínez, amb una actuació magistral; i, la cirereta del pastís: Miquela Lladó, acompanyada de Jordi Tugores a la guitarra, ha interpretat poemes musicats de dues grans poetes, M. Antònia Salvà i Maria Mercè Marçal, gran referent feminista i tres voltes rebel.

Aquest calendari, realitzat per les Secretaries de la Dona de l’STEI, fa un repàs de les músiques des de l’Antiguitat, amb Safo de Lesbos, passant per les esclaves cantaires d’Al-Andalus, dones músiques que varen ser les principals contribuents i conductores de la transmissió de les arts durant l’Edat d’Or de l’Islam a la Península Ibèrica. A l’Edat Mitjana, amb les ‘trobairitz’, desconegudes durant segles. Al Renaixement, el ‘Concerto delle donne (o delle dame)’, grup professional de cantants femenines. I M. Anna Mozart, música destacada del Classicisme que va abandonar la carrera musical per a dedicar-se a ser una abnegada mare i esposa. I finament, a partir delmes de juny, presenta les músiques de l’època actual: Giselle Ben Dor, Wendi Carlos, Concha Buika, Pinar Toprak...

Les fantàstiques il·lustracions han estat realitzades per Cristina Nogales Aranda, que ha imprès el seu caràcter personal a les diferents imatges: Maria Anna Mozart representada tocant el piano amb les mans fermades pels cordons de la seva cotilla; Cindy Lauper i la frase de la seva cançó en versió feminista ‘Girls just wanna have fundamental rigths’, etc.

Una altra característica del calendari és que substitueix les efemèrides habituals per cites referents a dones o esdeveniments relacionats amb les lluites feministes. Al final, inclou una proposta d’activitats per cadascun dels mesos de l’any i per cadascun dels nivells educatius, des de primer cicle d’infantil fins a batxiller i persones adultes.

dbalears | 24.gen.2020

L’STEI Intersindical rebutja aspectes centrals de l’Avantprojecte de llei d’educació

 foto1

El secretari general de l’STEI Intersindical, Miquel Gelabert, ha criticat avui en roda de premsa que l’Avantprojecte de llei d’educació que va presentar ahir el conseller March «no posa l’educació al centre del debat social». Gelabert ha destacat que l’STEI Intersindical lluita per una llei educativa de les Illes Balears des de fa més de vint anys, però que en cap cas pot avalar determinats aspectes de l’avantprojecte presentat.

Llegeix més...

L'STEI Intersindical davant el 10-N

L’STEI Intersindical demana que es restitueixin els drets individuals i col·lectius, un canvi del sistema de finançament i una solució negociada al conflicte entre Catalunya i l’Estat.

Davant les eleccions del 10-N, l’STEI i la Confederació Intersindical consideren necessari un canvi de polítiques socials, laborals i econòmiques que posin en el centre les persones i el planeta

Llegeix més...

Reunió amb Més per Mallorca per demanar que no es congeli el sou dels empleats públics

collet

El secretari general, Miquel Gelabert, i el secretari d'Organització de l'STEI Intersindical s'han reunit avui amb el diputat Joan Mas 'Collet', de Més per Mallorca, per demanar a aquest grup parlamentari que aturi la disposició addicional del Projecte de pressuposts CAIB 2020 que permetria congelar el sou del personal empleat públic de les administracions territorials de les Illes Balears. Aquest grup parlamentari va demanar aquesta trobada després d'haver rebut la proposta d'esmena que va adreçar als grups parlamentaris l'STEI Intersindical.

La trobada ha servit també per tractar aspectes com el finançament injust de les Illes Balears, l'Oficina dels Drets Lingüístics o l'atenció a la diversitat als centres educatius.

L’STEI Intersindical demana al Govern que no giri als empleats públics la factura de les retallades i el mal finançament

En la Mesa General d’Empleats Públics del dia 31 d’octubre de 2019 els representants del Govern balear varen explicar a les organitzacions sindicals l’Avantprojecte de llei de pressupostos generals de la CAIB i com afecta els empleats públics al servei de l’administració autonòmica.

Les mesures anunciades a la Mesa d’Empleats Públics condemnen el II Acord Marc d’Educació.

Llegeix més...

L'STEI Intersindical insta els grups parlamentaris a garantir l'increment de sou dels empleats públics

registre

L'STEI Intersindical ha adreçat un escrit a diversos grups del Parlament de les Illes Balears perquè la Llei de pressuposts no permeti congelar les retribucions.

Amb el redactat del Projecte de llei, el Govern Armengol pretén poder congelar les retribucions del personal empleat públic encara que la Llei de pressuposts de l'Estat l'incrementi (la previsió actual és de fins a un 3,55 % de pujada). Això afecta els empleats públics de totes les administracions territorials de les Illes Balears (docents, sanitaris, serveis generals i sector públic) i el personal docent de l'escola concertada.