L’STEI Intersindical reclamarà mesures reals per al col·lectiu docent a la Mesa tècnica sobre insularitat

Cal solucionar els problemes d’habitatge a Pitiüses i Menorca

A la Mesa tècnica de dia 23 de gener l’STEI Intersindical exigirà una solució global per al problema de la manca de professionals docents a Pitiüses i a Menorca. Una conseqüència més d’un model econòmic que suposa que gent que ve a treballar a Eivissa i Formentera hagi de dormir en vehicles i en campaments improvisats o que els metges no vulguin ni sentir a parlar d'una destinació en aquests indrets entre d’altres.

El preu de l’habitatge i la dificultat per trobar-ne per a tot el curs escolar impedeixen que moltes persones es decideixin a agafar-hi places. Es fa encara més difícil en el cas de les persones que van a cobrir substitucions, sobretot el tercer trimestre. Un altre factor a considerar és l’elevat cost de la vida, els preus del transport públic o la manca de diversificació comercial a l’hora d’omplir la cistella de la compra. Les conseqüències de tot plegat són nefastes, tant pel que fa als docents afectats com pel que fa als alumnes i a la qualitat de l'ensenyament.

L’STEI demanarà que les places docents d’Eivissa, Formentera i Menorca tinguin la qualificació de difícil cobertura, tal com es va fer amb les places i llocs de feina de les categories A1 i A2 del Servei de Salut de les Illes, segons s'aplega a la Disposició final quarta del Decret llei 5/2023, de mesures urgents a l’àmbit educatiu i al sanitari, publicat en el BOIB del passat 29 d’agost.

Una altra de les propostes serà una millora substancial de la indemnització per residència per a tot el col•lectiu docent de les Illes, ja que l’import actual és una quantitat ridícula que fa més gran la pèrdua de poder adquisitiu del col•lectiu docent. En aquest sentit l’STEI Intersindical reclamarà una adequació de les quantitats en funció de la realitat de cada una de les illes i del cost d’insularitat.

El sindicat reclamarà la negociació de mesures de caire global per a una problemàtica global, més enllà d’ajuts puntuals al lloguer o d’allotjament provisional a un alberg; una situació motivada per un model econòmic basat en el turisme, de barra lliure en l’oferta i la demanda, que expulsa els residents i les persones que volen dur endavant un projecte de vida, d’una manera molt sagnant a les Pitiüses, amb el deteriorament que suposa dels serveis públics com l’educació.