General

Per una escola pública i laica. Religió fora de l'escola

Davant el període electoral que s'obre en les properes setmanes, fem arribar a totes les formacions polítiques i candidatures, l'anàlisi i compromís explícit entorn del laïcisme que ha de presidir el marc escolar, per al desenvolupament de la llibertat de consciència que ha de respectar-se, d'una forma més escrupolosa, si és possible, quan es tracta de nens i joves en el seu període de formació.

Molt en particular, aquí i ara, a més del propòsit expressat d'advocar per la derogació definitiva de la LOMCE (i part de la LOE), volem centrar l'anàlisi sobre dos eixos que, per la seva importància decisiva i la seva remissió a simples principis democràtics, haurien de figurar als seus programes, amb el seriós compromís de procedir a la seva defensa des de l'àmbit propi:

  1. Garantir el ple laïcisme de l'ensenyament, per això:
    1. Cal treure qualsevol religió confessional de l'Ensenyament, de forma immediata.
    2. NO finançar -amb diners públics- l'adoctrinament religiós de cap tipus a cap centre escolar.
    3. Potenciar la Xarxa Pública d'Ensenyament, com a fonamental per vertebrar el Dret a l'Educació de tothom, evitant -de forma progressiva- la desviació de fons públics cap a interessos privats de tota mena.
  2. La derogació dels Acords amb el Vaticà, per constituir la base “legal” dels privilegis que segueix reclamant l'Església, especialment dins del sistema educatiu i, al mateix temps, haver-se produït un progressiu rebuig social i polític als seus continguts antidemocràtics. D'igual manera s’haurà de procedir-se a l'anul·lació d'Acords amb altres confessions en els quals s'estableix la possibilitat d'impartir religió a l'escola.

 

Madrid, 11 d'octubre 2019

 

STES Intersindical / Europa Laica / Sindicato de Estudiantes / CEAPA (Confederación Española de AMPAS) / Federación de Enseñanza de CCOO / STEPV - Intersindical Valenciana / STEI Intersindical / Confederación Estatal de MRPS / FETE – Sector Enseñanza de FeSP-UGT / Federación Enseñanza de CGT / Sindicato de Enseñanza de Madrid de CGT/ Izquierda Unida / Izquierda Unida – Madrid / Izquierda Republicana / EHIGE (Confederación de Madres y Padres de la Escuela Pública Vasca) / FELAMPA Sierra Pambley – León / FELGTB (Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales) / Redes Cristianas / Cristianas y cristianos de base de Madrid / Colectivo Infancia / UAL (Unión de Ateos y Librepensadores) / AMAL (Asociación Madrileña de ateos y librepensadores) / MHUEL-Aragón / Laikotasuna (Colectivo para la laicidad de Guipuzcoa) / Asturias Laica / Andalucía Laica / Extremadura Laica / Asociación Laica de Rivas Vaciamadrid / CAUM. (Club amigos de la Unesco de Madrid) / Madrid Laica / Valencia Laica / Asamblea Marea Verde Madrid / Red IRES (Red Investigación y Renovación Escolar) / Plataforma contra la impunidad del franquismo / AMESDE / Fundación Acción Laica / Asociación Manuel Azaña / Alternativa Republicana / Unidad Cívica por la República / León Laica / FAPA María Moliner. Albacete / STE-CLM / CCOO Enseñanza Madrid / Familia Sociedad siglo XXI / Partido Socialista Libre Federación / Partido ACTÚA / CIDESPU (Ciudadanas Defensa Escuela Pública) / PCE (Partido Comunista de España) / Partido PODEMOS / FAPAR – (Federación de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos de Aragón) / EH BILDU / Esquerra Republicana del País Valencià / STEM-STEsi–Madrid / Coalició COMPROMÍS / FADEA (Fed. Asoc. Estudiantes Aragón) / Asociación Pro Derechos Humanos de España / Católicas Por el Derecho a Decidir / Partido EQUO / Asamblea Feminista de Madrid / PEPA (Plataforma Escuela Pública Aranjuez) / APALHU (Associació per a l'humanisme) / Movimiento de renovación pedagóxica Nova Escola Galega / Plataforma Laicista de Jerez / Fórum de política feminista agrupación de Córdoba / Movimiento Social por la Escuela Pública de Asturias / Asociación Lánzate LGTBI de Canarias / Asociación vecinal Impulsa Montijo / Lucha Internacionalista / Estudiantes en Defensa de la Universidad (Aragón) /

5 octubre: Dia mundial del docent

Dia mundial del docente 2 01

Aquest passat dissabte, dia 5 d'octubre, com tots els anys se celebra el Dia Mundial dels Docents. Celebrat anualment en aquesta data del 1994 ençà, es commemora l'aniversari de la subscripció de la Recomanació de l'OIT i la UNESCO relativa a la Situació del Personal Docent (1966).

Enguany, la celebració ve envoltada d’una situació d'especial complexitat per als professors de moltes parts del món. L'arribada al poder, a diversos països, de forces polítiques que propugnen una involució en els drets de la ciutadania, ha provocat una deterioració de l'ensenyament en aquests països i també de la situació de llurs docents. Si a més consideram les deficiències en nombrosos sistemes educatius del món, entendrem que segons l'Institut d'Estatística de la UNESCO (IEU) serà necessari contractar 69 milions de docents per garantir la universalització de l'ensenyament de primària i secundària d'aquí al 2030. A més, la UNESCO fa una crida als Estats membres a «assegurar que els docents i educadors siguin contractats i remunerats adequadament, rebin una bona formació, estiguin professionalment qualificats, es trobin motivats, estiguin repartits de manera equitativa i eficaç a tot el sistema educatiu, i rebin suport dins de sistemes dotats de recursos, eficaços i ben administrats». Com sabem, estam ben lluny d'aconseguir aquests objectius.

Llegeix més...

L'STEI torna a demanar la retirada del sistema de marcatge horari dels centres educatius

registre de jornada 1024x1024L’STEI Intersindical reclama a la Conselleria d’Educació que suspengui l’aplicació del sistema de marcatge horari del professorat. La Intersindical fa aquesta petició a l’Administració un cop rebudes les argumentacions del director general de Planificació Antoni Morante, en què s’exposa que el sistema de marcatge horari és un procediment “a prova i sense cap tipus de conseqüències per al professorat”.

Des del sindicat no es qüestiona la potestat que té la Conselleria de regular aquesta matèria i de dictar les instruccions que consideri oportunes, però la proposta de marcatge horari no ha estat en cap moment objecte de negociació amb la part social a cap Mesa Sectorial d’Educació, ni ha figurat a cap ordre del dia, ni hi ha hagut una documentació a l’abast dels sindicats per a fer-hi les aportacions i esmenes pertinents. En aquest aspecte, es pot dir que la Conselleria “ha tirat pel seu vent”.

Llegeix més...

L’STEI expressa el seu suport al claustre de l’IES Damià Huguet

Imatge_agenda_IES_Damià_Huguet.jpg

L’STEI Intersindical manifesta públicament el seu suport al claustre de l’IES Damià Huguet de Campos, que ha estat denunciat fa pocs dies pel partit ultraconservador VOX en considerar que l’agenda de l’institut, feta pels propis alumnes, dona una “imatge sexista i vexatòria de la dona”.

La Intersindical s’afegeix a les raons exposades pel centre en què explica que es tracta d’una activitat de caire pedagògic, fruit de la feina feta pels alumnes de 1r d’ESO del curs passat en el marc del projecte Sonart que es du a terme des de fa dos cursos acadèmics amb molt d’èxit entre alumnes, famílies i professorat. Per tant, és una activitat pedagògica, didàctica i curricular que forma part de la programació del centre.

L’STEI Intersindical expressa, alhora, el seu estupor i màxima indignació perquè sigui precisament VOX qui ara es presenti com a gran defensor de la dona; quan fa pocs dies ha callat davant l’intent d’assassinat d’una dona a Campos, o el seu qüestionament reiterat de la Llei de protecció contra la violència de gènere d’ençà del seu accés a les institucions.

L’STEI Intersindical posa els seus serveis jurídics a l’abast del professorat de l’IES Damià Huguet i reitera, una vegada més, la seva voluntat ferma i incansable de defensar el pensament crític, la llibertat d’expressió i de càtedra i la tasca digna i compromesa dels docents de les Illes Balears en contra de totes les desigualtats.

 

Palma, 16 de setembre de 2019

 

Comunicat de l'IES Dàmia Huguet

L’STEI demana la retirada del marcatge horari en els centres docents

L’STEI Intersindical reclama a la Conselleria d’Educació, i de manera concreta a la Direcció General de Planificació i Centres, la retirada del sistema de marcatge de les entrades i sortides del professorat, pel gran desgavell que suposa la seva aplicació, tot just a l’inici del nou curs escolar, i pels perjudicis que suposa damunt el professorat.

Llegeix més...

STEs-i insta a Pedro Sánchez a un enteniment amb les forces polítiques progressistes per conformar un Govern que asseguri i dignifiqui l'Escola Pública

Juntament amb altres organitzacions representatives del món educatiu, STEs-intersindical ha acudit avui a la crida feta pel candidat a President del Govern, Pedro Sánchez, en la seva ronda de consultes amb els moviments socials.

Els últims anys han constituït un llarg període d'inestabilitat política la fi de la qual, encara a l'espera, és imprescindible per recuperar els drets socials perduts amb el mandat del Partit Popular, i per tant rescatar i dignificar l'Educació Pública, des de la Infància fins a la Universitat. El resultat de les eleccions generals del 20-D de 2015 no va fer possible que l'esquerra pogués arribar al Govern, mentre que després de la moció de censura presentada pel PSOE, la curta durada del mandat no ha permès el compliment de compromisos com la necessària derogació de la LOMCE i l'imprescindible desenvolupament d'una nova llei educativa que la substitueixi, ni la reversió de moltes retallades educatives per l'arrossegament dels Pressuposts Generals de l'Estat del gabinet anterior.

PSOE_Voro.jpg

Llegeix més...

La Confederació Intersindical es reuneix amb Unidas Podemos

Una representació de la Confederació Intersindical s'ha reunit amb el grup parlamentari d'Unidas Podemos - Izquierda Unida al Congrés de Madrid. La trobada, en què han participat per part del partit Rafa Mayoral, Yolanda Díaz i Enrique Santiago, ha servit per analitzar la situació política actual, traslladar les propostes del sindicat en matèria laboral i social i per establir un canal de comunicació fluït entre totes dues organitzacions.

Intersindical ha proposat la necessitat de la conformació, de manera immediata, d'un govern que serveixi per defensar els interessos dels treballadors i de la majoria de la població. En aquest sentit, el sindicat considera que no hi ha temps a perdre i que la repetició de les eleccions no és la solució per als problemes que té presents la nostra societat i el gruix de la població bo i garantint llurs drets socials, laborals i econòmics.

Llegeix més...
Pàgina 1 de 73