×

Error

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /imatges/Mareavioleta is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Articles

23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual


L’ORGANITZACIÓ DE DONES DE LA CONFEDERACIÓ INTERSINDICAL CONTRA L’EXPLOTACIÓ SEXUAL


Milions de dones i menors al món són venudes diàriament, segons dades de l’ONU, que també estima que entre 4 i 5 milions de persones al món són víctimes de tracta i el 80% ho és per a l’explotació sexual, és a dir, matrimonis, prostitució i pornografia, en els tres casos, forçades. A Europa, quasi 900.000 persones són víctimes de tracta amb finalitats d’explotació sexual i laboral, encara que la incidència major és en el primer cas. I no es coneixen la majoria dels casos.
L’explotació sexual té gènere femení, ja que el 90% de les víctimes són dones i nines. Aquest negoci segueix suposant una font d’ingressos immensa per als explotadors, mafiosos i proxenetes que es lucren a força de robar la vida de les dones i nines explotades. Se segueix considerant que és el segon o tercer negoci més lucratiu a escala mundial, junt amb el tràfic d’armes i el de drogues. L’explotació sexual mou entre 5 i 7 bilions de dòlars l’any a escala mundial, s’estima que uns 3 bilions a escala europea.
Quant a l’Estat espanyol, aquest lucratiu negoci mou 5 milions d’euros cada dia. No hi ha dades ni xifres fiables del nombre de dones i xiquetes víctimes d’aquesta barbàrie, ja que les estadístiques es basen únicament en les dades que aporten les ONG que treballen en aquest tema o en els informes a partir de les intervencions policials. D’aquestes fonts s’extreuen les estadístiques que parlen d’entre 45.000 i 50.000 dones víctimes de tracta. Una xifra ridícula al costat de la realitat que ens mostren bars i clubs, carreteres, polígons i zones d’extraradi de les ciutats plenes de dones -moltes d’elles pràcticament unes nines- sotmeses a aquesta esclavitud davant la mirada impassible de la societat. Dones i nines que -a més d’estar sotmeses brutalment a aquesta esclavitud- han de suportar l’estigmatització per ser prostitutes.
La pobresa, els conflictes bèl·lics, les desigualtats socials i especialment les de gènere, contribueixen a aquesta explotació, conjuntament amb l’auge de la denominada “indústria del sexe” i de la demanda cada vegada major de “serveis sexuals”. Les xarxes d’explotació sexual aprofiten la falta de normativa sancionadora d’alguns països per a introduir a les seves víctimes i començar a explotar-les de forma segura, sense riscs. Així, són captades en els seus països d’origen, enganyades, segrestades i sota amenaces de mort d’elles i de les seves famílies. I si la policia desarticula una xarxa de tràfic, en la majoria dels casos les víctimes són tractades com a immigrants il·legals.
Tot i la magnitud del problema, criden l’atenció les poques intervencions policials en aquest sentit. Des de la posada en marxa del pla contra la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, s’han fet 462 operacions que es van saldar amb 1.450 detinguts i 11.751 víctimes potencials detectades i es van confiscar 29 milions d’euros fruit de les recerques, tot això fins al desembre de l’any passat.
23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual
L’Organització de Dones de la Confederació Intersindical rebutja l’explotació sexual, una esclavitud terrible a la qual viuen sotmeses milions de dones i menors, per tot això,
MANIFESTAM: - Que és responsabilitat dels governs eliminar l’explotació sexual, arbitrant les mesures nacionals i instant els organismes internacionals per a coordinar les accions legislatives, punitives i assistencials que siguin necessàries. - Que seguim apostant i reivindicant l’educació afectiva-sexual basada en el respecte a la diversitat de les persones i les diferents orientacions i identitats de gènere.
- Que exigim el desenvolupament normatiu i la dotació pressupostària suficient per a donar-hi cobertura.
- Que instam els governs a prendre les mesures necessàries per a perseguir màfies i proxenetes, amb la confiscació de tots els béns obtinguts a través d’aquesta esclavitud i la seva reversió en atenció i assistència a les víctimes d’explotació sexual.
- Que exigim la protecció, l’assistència, la reinserció social de totes les víctimes, sense distinció d’origen ni raça ni estar supeditada aquesta atenció a si han interposat o no denúncia.
Conscients que l’explotació sexual és una més de les violències contra les dones, l’Organització de Dones de la Confederació intersindical s’adhereix a la convocatòria de la Marxa Estatal del 7 de novembre contra les Violències Masclistes i anima la societat a participar-hi.
Madrid, 23 de setembre de 2015
(*) La Conferència Mundial de la Coalició contra la Tracta de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tindre lloc a Dhaka, Bangla Desh, va instaurar el 23 de setembre com el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones i Menors. (**) Fonts: Dades del Ministeri de Sanitat i Serveis Socials, Xarxa contra la Tracta, Centre d’Intel·ligència contra el Crim Organitzat, Policia Nacional, OIT.

L'onada de les dones

El Periscopi. Una ullada crítica a la nostra actualitat.Educació | 02-10-2013

Francisca Mas. Advocada. Membre del Lobby de Dones de Mallorca. Exdirectora de l’Institut Balear de la Dona.

L'onada de les dones

Caminant pels carrers de Palma i Manacor, viatjant amb tren o metro, escoltant i llegint la informació relativa a la vaga indefinida dels docents, veig que aquesta marea a més de verda té un component violeta molt accentuat que és oportú posar en relleu davant l'aparent neutralitat de la informació, sempre referida als “docents”. És bo recordar que el sector de l'ensenyament públic està clarament feminitzat, que a les associacions de mares i pares predomina la participació femenina, i un parell de detalls més, que quan d'aquí a 20 o 30 anys s'analitzi aquesta gran mobilització, esper que es posin de manifest pels qui l'estudiïn, per simple justícia i per donar exemple de parlar “clar i català”.

Un d'ells és que el dibuix de l'embut/altaveu blanc de la plataforma “Crida” va néixer a l'escola de primària “Es Pont”, un petit col·legi públic de Sont Gotleu, i no per casualitat o per una ocurrència contingent. Aquesta escola, on crec que el 90% del professorat són dones, ja va rebre el premi Olímpia de Gouges del Lobby de Dones, l'any 2007, llavors per un projecte concret, “Anam a mitges”. Afirmàvem en justificació de la candidatura que: “aquestes dones es mereixen el reconeixement del Lobby de Dones de Mallorca on sempre hem defensat el postulat il·lustrat de la força que té l'educació com a element de canvi i com a únic garant de la igualtat, l'únic postulat que li queda a l'esquerra per sobreviure a aquest magma de grisor neoliberal”.

No és idò una carambola que aquesta idea la veiem aquestes setmanes reproduïda per milers als nostres carrers, és la ment de dones que durant anys han tengut un compromís constant amb l'alumnat, que han inspirat paraules com aquestes de dues al·lotes que hi passaren els primers anys d'estudi: “És una escola molt acollidora i familiar. Els alumnes que hem estudiat en aquesta escola, quan anam a l'institut ens trobam amb menys dificultats que altres. Aquesta escola lluita contra el masclisme, el racisme i altres aspectes intolerants d'aquest món tan injust. Fan una bona feina.” deia una nina de 13 anys.

“Sis anys després d'haver deixat l'escola encara tenc records clars d'aquells temps. Són bons records. A l'escola record un ambient que enlloc més he retrobat. Amb l'ajuda dels mestres (sobre tot dones) apreníem a enraonar, a desenvolupar les nostres opinions, exposar-les i defensar-les davant la resta dels companys; però el més important, apreníem a escoltar i a valorar les opinions dels altres companys. El respecte és un dels valors més importants per mi i, en gran part, l'he après en Es Pont. Gràcies.”, deia una de 17 anys.

Passi el que passi finalment, ja s'ha guanyat; s'ha creat la consciència col·lectiva que no era lícit resignar-nos a una situació injusta i això ja ens ha fet avançar socialment amb un protagonisme innegable de les dones; inclús el passat dia 24 davant el parlament, eren tamboreres les que catalitzaven l'ambient. Es bo reconèixer qui esmerça més temps i força perquè les coses canviïn.