IMATGE petita

El mes de maig del passat any 2022, les direccions dels sindicats CCOO i UGT van signar amb la patronal un preacord de Conveni Col·lectiu Estatal del sector de la Construcció. Aquest va ser un fet insòlit, per dues raons:

  1. Per primera vegada s'incloïa en un conveni col·lectiu la figura dels anomenats plans de pensions d'ocupació” (PPEs), de capitalització i gestió privada.
  2. En el moment de la signatura encara no existia la llei que regularia aquests plans privats (posterior Llei 12/2022, de 30 de juny).

Aquest preacord (signat per aquests sindicats sense consultar ni tan sols informar la seva pròpia afiliació), va suposar un xec en blanc perquè patronal, bancs i asseguradores modelessin al seu gust els plans de pensions privats al sector de la construcció, com així es va demostrar amb la posterior signatura del conveni.

D’altra banda, aquest Conveni Col·lectiu de la construcció pretén ser una mena de banc de prova, per estendre i imposar la privatització de les pensions a tota la negociació col·lectiva. De fet, des de les patronals i des de les dòcils direccions sindicals, ja s'anuncien nous convenis col·lectius d’altres sectors, que incloguin aquestes mateixes clàusules de privatització d'un dret, com el de les pensions públiques, que recull l'article 50 de la Constitució Espanyola.

Els PPE suposen una greu retallada dels drets laborals. A més de ser productes especulatius de gestió privada, aquests plans es nodreixen de:

  1. Part dels increments salarials pactats en conveni,
  2. Bonificacions fiscals (que pagam entre tots), i
  3. Rebaixes de les cotitzacions empresarials (que, no ho oblidem, són salari indirecte de les i els treballadors), empobrint la caixa comuna de la Seguretat Social.

A més, suposen una divisió entre la gent treballadora, entre els titulars d'aquests fons privats i la resta, en perjudici de la defensa comuna de les pensions públiques.

Per tot això, des de la Coordinadora Balear per la Defensa de les Pensions Públiques, i des dels sindicats Alternativa Docent, CGT, CNT, Kellys Unió Balears, SOM Sindicalistes I STEI Intersindical, cridem a la gent treballadora perquè prengui consciència d’aquest assumpte, i EXIGIM a tots els sindicats, especialment a CCOO i UGT, que no col·laborin amb la privatització de les pensions, amb la seva signatura de convenis col·lectius que incloguin “plans de pensions d’ocupació” (PPEs).

Per veure el document en pdf, clicau aquí.