L’STEI força la convocatòria de la Paritària de salut laboral dels docents, davant la situació d’emergència de la COVID-19

L’STEI Intersindical va forçar la convocatòria dels delegats i de les delegades de prevenció de riscs laborals del personal docent, desprès d’insistir-hi de manera reiterada. Finalment, divendres dia 17 d’abril va tenir lloc una reunió extraordinària de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscs Laborals del Personal Docent de les Illes Balears. Els temes a tractar estaven relacionats amb la pandèmia provocada per la COVID-19 i, més concretament, al voltant d’aquestes qüestions: dades sobre la incidència de la COVID-19 entre el personal docent, l’organització de la feina durant aquest temps de confinament a causa de la pandèmia i la planificació del retorn al treball presencial després del confinament.

Des de l’STEI Intersindical demanàrem quina havia estat la incidència de la malaltia entre el personal docent dels centres públics de les illes i quin era el seguiment que la Conselleria n’havia fet. Les dades que ens facilitaren durant la reunió són les següents:

  • Total de consultes mèdiques i d'infermeria: 174.
  • Consultes generals durant el confinament: 85.
  • Total de seguiment de contactes: 89.
  • Número de treballadores i treballadors en seguiment actiu: 71.
  • Número de docents amb PCR +: 1.
  • Número de contactes amb simptomatologia, casos possibles: 29, que equivalen a un 40,8% del total.

Quant a l’organització de la feina durant la pandèmia, l’STEI Intersindical manifestà que aquesta situació ja no era una anomalia puntual en el treball i, per tant, era necessari que des de l’Administració educativa s’establissin unes pautes de feina saludables, per tal que l’actual situació afectàs el menys possible la salut física i emocional dels docents amb aquest “teletreball sobrevingut”.

En relació al retorn a la feina presencial, l’STEI Intersindical va manifestar la necessitat que, una vegada es produeixi el desconfinament, s’ha de planificar el retorn a la feina presencial amb totes les mesures de seguretat. En aquest sentit, demanà que es dugués a terme la desinfecció prèvia dels centres educatius i es dotàs el personal que retornàs a la feina presencial amb els equips de protecció individuals (EPI) adients. De la mateixa manera, exposà que el retorn a les aules s’haurà de planificar de tal manera que no es provoquin situacions d’incertesa o inseguretat; i que confia que hi hagi la participació dels representants de les treballadores i dels treballadors per tal d’elaborar aquest pla.

L’STEI Intersindical també va reclamar la participació real i activa en temes de salut laboral a través dels Comitès Intercentres de Seguretat i Salut de cada illa, perquè cada illa és una realitat diferent i, d’aquesta manera, és molt més fàcil millorar la seguretat en els centres educatius. També instà la Conselleria d’Educació perquè faci visibles els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals que hi ha a cada illa, i el professorat els pugui conèixer, s’hi pugui adreçar i fer-ne ús si cal.

 

22 d'abril de 2020