Suport de l'STEI als directors expedientats

L’STEI considera inadmissible i fora de la llei el cessament de tres directors de tres instituts de secundària a Menorca pel tema de l’obligatorietat de fer uns projectes lingüístics adaptats al Decret de tractament integrat de llengües (TIL).

Un acte més d’autoritarisme i repressió del president Bauzá i la nova consellera d’educació, cultura i universitats, que continuen la persecució als qui defensen la llengua i la cultura dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs. Un acte que provocarà encara més confrontació entre la conselleria i la comunitat educativa.

{youtube}AoBrtgKcvA0&feature=youtu.be{/youtube} 

L’STEI considera que el govern, amb actuacions com aquesta, cau en un possible abús de poder i fa comptes estudiar aquest fet des de la via administrativa i legal per emprendre les mesures jurídiques que facin falta per defensar els drets d’aquests docents.

Des del nostre punt de vista i amb la llei a la mà, podem afirmar que aquests directors han complert la normativa vigent i res no justifica aquesta actuació desproporcionada, injusta i presumptament il·legal que la conselleria ha emprès contra els directors, un sector que sempre s’ha distingit per fer la seva feina dins els marges legals establerts.

Sembla que la intenció de la conselleria és infondre por i no partir del diàleg i del consens amb els membres de la comunitat educativa. Totes les accions empreses durant aquests dos anys de legislatura a la conselleria d’educació han creat malestar, han anat contra el sentir i el bon fer de la majoria i pretenen infondre por a mestres i professors, liquidar de fet la democràcia i instaurar el “mando i ordeno” dels anys del franquisme.

L’STEI, a finals de juny i durant el mes de juliol, ha fet arribar als centres la normativa vigent (la Llei orgànica d’educació i el Reglament orgànic de centres) per la qual els projectes que proposi la conselleria han de ser votats i aprovats pel consells escolars dels centres. Els directors o directores presideixen els consells escolars i en són un membre més. Si no s’aprova un projecte, el director no n’és el responsable, perquè ell no pot imposar el vot als membres del consell escolar. Allà no existeix la disciplina de vot que algunes organitzacions imposen als seus membres. Si volem que un projecte s’aprovi, el que s’ha de fer és fer-ne un que estigui d’acord amb el Projecte educatiu de centre, el projecte curricular d’etapa, la Llei orgànica d’educació, el reglament orgànic de centre… i sobretot consensuar prèviament les normatives que es volen aplicar amb tota la comunitat educativa.

La majoria de projectes s’han fet tal com marca el Decret TIL. I molts d’ells s’han fet ajustats a l’article 20 sense tenir en compte les instruccions publicades posteriorment i signades pel secretari autonòmic d’educació, ja que es varen considerar contràries al decret i es varen presentar recursos de reposició que no han estat contestats en un mes i per tant aquestes instruccions han decaigut, per la qual cosa els projectes TILs legalment són vàlids tot i que la comunitat educativa els rebutja.

Demà matí els quatre sindicats STEI, FETE-UGT, ANPE i FE CCOO presentaran un escrit a conselleria i demanaran una reunió urgent per aclarir aquest acte injust i reconduir la situación i obrir una via de diàleg abans de prendre altres mesures més dràstiques. Hi haurà una roda de premsa i un acte de suport immediat als directors de Menorca davant la conselleria a les 11.00h per part de representants dels sindicats i dels docents i de la resta de la comunitat educativa que s’hi vulgui sumar.