La Conselleria du els pressuposts al Consell Escolar de les Illes Balears, amb 6 mesos de retard

Avui s’ha celebrat un plenari ordinari del Consell Escolar de les Illes Balears, amb la presència de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats. L’STEI va demanar, ja fa estona, que la consellera d’educació, en compliment de la llei de consells escolars (Decret legislatiu 112/2001, de 7 de setembre, pel qual s’aprova la Llei de consells escolars de les Illes Balears) comparegués al plenari del consell per informar sobre l’avantprojecte de pressupost de la Conselleria de la conselleria de la qual és titular.

Els membres del Consell Escolar tenim dret a rebre la documentació i la informació necessàries per exercir les nostres funcions i difícilment ho podrem fer si no se’ns envia la informació en temps i forma. També es considera que és una desconsideració, -per part de la consellera i per part de la presidència d’aquest Consell-, aquesta mala planificació, i que la consellera vengui aquí, avui dia 24 de gener, quan l’avantprojecte de pressupost ja ha caducat, ja s’ha convertit en un projecte, s’ha aprovat al Parlament i no s’ha donat l’ocasió als representants de tots els sectors implicats en matèria educativa a dir-hi la seva.

L’STEI denuncia, per tant, que se’ns ha usurpat per part del Govern el nostre DRET a ser consultats i el nostre DRET de participació i assessorament en aquest òrgan. També denuncia que aquesta Conselleria, per ordres explicites i tancades del president Bauzá, té el rumb posat en fer únicament el que ell diu, sense tenir en compte les necessitats i les prioritats dels centres ni tampoc les opinions, el sentir ni la preparació que, d’aquests temes en té el col·lectiu docent, la comunitat educativa, inclosos els experts docents i investigadors de la universitat dels seus representants legítims, els sindicats, les associacions pares, mares... etc.

Per tant aquesta manera de funcionar, de legislar i de governar sense consens i sense respectar l’estat de dret, en funció de fòbies i filies d’un líder, en comptes de solucionar els problemes que tenim, els agreuja i ajuda a tenir una mala imatge de la classe política que ARA ens governa.

L’avantprojecte de pressupost caducat que avui ha arribat al CEIB té moltes mancances, que els diferents col·lectius ja hem fet a saber a la comunitat educativa i a la societat en general, i no deixarem de fer-los públics. A més, els pressuposts no preveuen la possibilitat que es produeixi un acord, derivat de la negociació de la plataforma reivindicativa dels dos comitès de vaga que han originat un conflicte educatiu que encara resta obert.

  1. Pressupost insuficient per davall la mitjana estatal i europea. Necessitam superar el 3% del PIB en Educació i arribar a un 6% com a mínim. La xifra és insuficient.
  2. Les necessitats educatives actuals passen per tenir projectes de suport amb professorat suficient per atendre les necessitats educatives i d’aprenentatge dels alumnes.
  3. Pressupost destinat a recuperar les plantilles que teníem abans de la crisi perquè es puguin cobrir les baixes dels professors malalts i poder garantir el dret a l’educació dels alumnes.
  4. Que el responsables del govern coneguin a fons el sistema educatiu, planifiquin i consensuïn bé els projectes que s’han d’aplicar als centres i en facin una bona planificació per a la implantació.
  5. El manteniment i la construcció d’equipaments educatius necessaris sobretot a zones que hi ha una major quantitat de població escolar en espais insuficients com és Eivissa, Sóller i altres zones.
  6. Reforç i recursos per a la Formació professional. Ampliació de l’oferta a totes les illes.
  7. Impuls de l’ensenyament en català i de l’aprenentatge en una llengua estrangera. Manteniment del tant per cent de presència del català als centres i reforç a l’àrea d’anglès en desdoblaments, ràtios baixes per poder fer pràctiques orals, professors nadius per fer d’auxiliars de conversa, laboratoris d’idiomes, dibuixos animats i pel·lícules en versió original per la TV pública, intercanvis... etc.
  8. Beques i ajudes a l’estudi i per transport, menjadors escolars, llibres de text...
  9. I finament volem dir que, hi hagi el pressupost que hi hagi, l’STEI que ha representat el professorat mentre el Govern ha estat de diferents color polític, mai no havíem vist un curs tan anormal i una Conselleria tan immòbil. Volem deixar constància ara i aquí que l’immobilisme no és només davant una negociació pendent i sinó en tots els altres àmbits de treball de la Conselleria.

M. Antònia Font, en nom dels consellers i conselleres de l’STEI en aquest Consell Escolar de les Illes Balears, Biel Caldentey i Paulí Aguiló.