Millores de les condicions laborals del professorat associat a la UIB

L’STEI Intersindical demana una reducció de l’horari lectiu i complementari i un reconeixement de la feina feta, per al professorat que imparteix docència a la UIB com a professorat associat.

Els Mestres i professors dels cossos de primària i de secundària de l’ensenyament públic de les Illes Balears tenen un horari de trenta set hores i mitja. Els Mestres d’infantil i primària tenen un horari lectiu de 25 hores que inclouen els esplais i 5 hores complementàries, les hores d’exclusiva que en diuen, i que fan un total de 30 hores de permanència al centre.

Els professors de secundària fan entre 18 i 21 hores lectives, que no inclouen els esplais, i entre 9 i 12 hores complementàries que fan un total de 30 hores de permanència al centre. Les 7,5 hores setmanals que resten -fins a les 37,5- per als dos cossos són per preparació de classes, correccions, elaboració i seguiment de projectes d’innovació, participació en activitats complementàries, claustres, reunions d’avaluació, consells escolars, i formació permanent del professorat.

Quan aquest professorat és contractat com a associat per la UIB ho pot fer per 3 o per 6 hores. És en aquest moment que demana la compatibilitat de la primera feina amb la de la UIB i si li donen, -perquè té horaris compatibles-, pot arribar a tenir grups d’alumnes molt nombrosos. D’aquesta manera la càrrega lectiva que suporta aquest professor o professora és molt alta i la compensació econòmica, com tots ja sabem, és molt baixa.

Per altra banda volem dir que és molt important per a l’educació i per al sistema educatiu de les Illes Balears la col·laboració i la proximitat del personal docent investigador de la UIB i els mestres i professors dels cossos docents que estan en actiu.

També volem deixar constància aquí de l’avaluació positiva que molts d’ells tenen en les avaluacions periòdiques que fa la UIB de tot el professorat i que, fins i tot, l’avaluació de molts d’ells està per sobre de la mitjana del seu propi departament. L’experiència que tenen de la feina diària als centres és una bona aportació a la formació inicial dels alumnes.

Per tant, és per això, que des de l’STEI Intersindical demanam:

  • Una reducció horària de la primera feina d’aquest professorat. S’hauria de fer una reunió amb la Direcció general de personal docent, la direcció general de planificació i centres i la direcció general d’universitats per estudiar aquest tema.
  • El reconeixement de la feina feta com a mèrit per als concursos de trasllats com a docència impartida.
  • Altres mesures que es puguin aplicar per facilitar la col·laboració entre el personal docent investigador i el personal docent en actiu als centres per tal de millorar el sistema educatiu illenc.

STEI INTERSINDICAL