El 25 de juliol va ser establert com el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent durant la Primera Trobada de més de 400 Dones Afrollatines, Afrocaribenyes i de la Diàspora, de 32 països diferents, que es va celebrar aquest dia al 1992 a Santo Domingo, en reconeixement al treball que realitzen dones d'ascendència africana en la lluita contra la discriminació racial, el sexisme, la pobresa i la marginació.

Aquest dia té com a finalitat celebrar, commemorar i enfortir la lluita contra la discriminació racial, reconeixent i visibilitzant els assoliments, els valors, la cultura i la saviesa de les dones afrodescendents en la societat. Destacant la seva presència en diversos àmbits com les ciències, l'esport, el dret, les arts, la política, l'activisme, etc.

En l'Edició del 2024 la guanyadora per Àfrica i els Estats Àrabs del Premi Internacional L’Oréal- Unesco “La Dona i la Ciència”, ha estat la professora Rose Leke per la seva destacada tasca de recerca i els seus esforços pioners per a millorar l'estudi de la malària associada a l'embaràs, donar suport a l'eradicació de la poliomielitis i millorar la immunització a Àfrica, així com els seus esforços per millorar la trajectòria professional de les joves científiques.

A l'àmbit esportiu destaca Ana Peleteiro, atleta gallega, que en el Campionat Europeu celebrat a Roma enguany ha aconseguit la medalla d'Or en Triple Salt i es postula per a revalidar el títol en els Jocs Olímpics de París.

Al 2022, The American Institute of Architects va triar a Kimberly Dowdell com la presidenta número 100 de l'organització, la qual cosa la converteix en la primera dona negra a ocupar el càrrec en els seus 165 anys d'història. Primer com a vicepresidenta al 2023 i després com a presidenta al 2024.

Des de la Secretaria de la Dona de l'STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical continuarem lluitant perquè totes les dones tinguem el lloc que ens correspon en la societat i en els càrrecs de direcció del sector públic o privat, i perquè des dels diferents governs es treballi per a l'eradicació de qualsevol tipus de discriminació o violència que puguin sofrir les dones afrodescendents.

#DiaDeLaDonaAfro #DonesAfroReferents

25Juliol 1