Normalització lingüística

Més de tres-centes persones s'enllacen per la llengua a Palma

21Més de tres-centes persones han dit "Prou" avui a Palma i han cridat fort que "Tenim dret a viure en català", en un acte promogut per Enllaçats per la Llengua a les principals capitals del país.

Desset entitats han donat suport a aquest acte.

Marisa Cerdó, professora de l'IES Son Pacs, dinamitzadora cultural i militant per la llengua, ha llegit el manifest, en què s'ha demanat a les institucions que es posin al capdavant de la defensa dels drets lingüístics.

Els concentrats protestaven contra les darreres agressions a la llengua, com ara les darreres sentències que imposen que determinades assignatures s'hagin d'impartir fort-i-no-et-moguis en espanyol. 

Catorze entitats s’enllacen per la llengua dissabte a la plaça del Tub de Palma

 tit tenim dret

El Grup Blanquerna, la Plataforma per la Llengua, l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, la Fundació Darder Mascaró, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Jubilats per Mallorca, Joves per les Illes, Mallorca Nova, Cap Endavant, Joves per la Llengua, Dones dels Països Catalans, Alternativa Docent, UOB Ensenyament i l’STEI Intersindical s’han adherit a la mobilització del 2 d’abril amb el lema “Prou! Tenim dret a viure en català”, organitzat per Enllaçats per la Llengua.

Aquesta concentració, que es farà a Palma a les 12 h a la plaça del Tub, coincideix amb actes el mateix dia a Perpinyà, València i Barcelona.

La data del 2 d’abril commemora l’Edicte de Lluis XIV contra el català a Perpinyà de l’any 1700.

Marisa Cerdó, professora de l’IES Son Pacs, dinamitzadora cultural i militant per la llengua, llegirà el manifest a Palma.

Concentració: Tenim dret a viure en català

Enllaçats per la Llengua, espai unitari que agrupa entitats socials, culturals i sindicals de la Catalunya Nord, la Franja, Andorra, el Principat, l’Alguer, les Illes Balears i País Valencià, convoca accions en defensa de la llengua catalana el pròxim dissabte 2 d’abril als diferents territoris de l’àmbit lingüístic. És la data en què Lluís XIV va prohibir l’ús de la llengua catalana a la Catalunya Nord l’any 1700.

Aquesta acció, que també es farà a Perpinyà, València i Barcelona, a Palma consistirà en una concentració a les 12 hores a la plaça del Tub, on recentment s’ha instal·lat una placa en record dels docents represaliats pel franquisme.

L’STEI Intersindical anuncia que participarà activament en aquesta concentració i confia que s’hi sumin moltes altres organitzacions.

Aquesta convocatòria d’accions respon a les agressions contínues que rep la nostra llengua des de tots els fronts, especialment el judicial, i reivindica el dret de viure plenament en català i de tenir una escola en la nostra llengua.

La setmana passada, l’STEI Intersindical va participar conjuntament amb la Intersindical Valenciana i la Intersindical Alternativa de Catalunya en la mobilització convocada a Barcelona, entre d’altres, pel sindicat USTEC·STES.

L’STEI Intersindical es persona com a part interessada en el recurs contra el català a l’escola

La Comissió Executiva de l’STEI Intersindical, reunida avui dematí, ha aprovat que el sindicat es personarà en el recurs contenciós administratiu contra l’ús del català a l’escola interposat per un col·lectiu espanyolista. D’aquesta manera, el sindicat majoritari en l’àmbit de l’ensenyament defensarà els interessos dels docents que apliquen cada dia a les aules els projectes lingüístics aprovats per les comunitats educatives de cada centre.

L’STEI Intersindical reivindica el paper de les escoles i instituts com a garantia de l’ús social de la llengua catalana. El sindicat propi de les Illes Balears recorda que, en altres contextos, no hi ha cap normativa que garanteixi uns mínims per al català. Per tant, no entén que sigui hora de parlar de quotes pel que fa a l’únic àmbit on la nostra llengua aconsegueix tenir certa presència.

Així mateix, l’STEI ha recordat que ha estat necessari picar molta pedra per a garantir que l’Avantprojecte de llei d’educació de les Illes Balears assumeixi dins el redactat el contingut del Decret de mínims. Aquest decret va ser aprovat per un Govern del Partit Popular. És per això que no hi hauria d’haver cap problema perquè la nova Llei d’educació inclogués un redactat que blindàs tots els projectes educatius de centre emparats en la normativa actual.

L’STEI Intersindical demana als grupuscles espanyolistes que deixin en pau les escoles i instituts de les Illes Balears. El sindicat reivindica la convivència i recorda que els centres educatius fan una aportació impagable a la cohesió social. El nacionalisme espanyol intenta crear conflictes on no n’hi ha. I l’STEI Intersindical –contra aquesta actitud destructiva– es posa una vegada més al servei de la societat de les Illes Balears i de les persones que fan feina i conviuen als centres educatius.

L’STEI Intersindical dona suport a l’escola catalana i al seu model d’immersió lingüística

turodeldrac

L’STEI Intersindical dona suport a la comunitat educativa del CEIP Turó del Drac de Canet de Mar i denuncia que la sentència del TSJC és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i al seu enfocament pedagògic. L’escola catalana rep aquests atacs del poder judicial de fa vint anys ençà perquè saben que van en contra d’un model de país inclusiu i de vertebració d’una societat cada cop més diversa.

El sindicat considera intolerable la intrusió dels tribunals per a regular el model i la política educativa del país; un model que compta amb el suport de més del 80% de la societat del Principat. La defensa de l’escola catalana no és només una qüestió dels docents o del Departament d’Educació, sinó una eina de cohesió social i, per tant, cal continuar lluitant perquè aquest model es mantingui i, d'acord amb els darrers estudis, millori.

L’STEI Intersindical alerta contra el fet que sentències com la del TSJC abonen arguments falsos i perillosos d’instrumentalització política de l’educació i de la llengua, i són un atac clar a la convivència. A les Illes també fa anys que es pateix l’assetjament d’aquells partits polítics i entitats que van en contra de la normalització lingüística del català i del seu ús en tots els àmbits.

Tota agressió contra el català a qualsevol indret del domini lingüístic ha d’obtenir una resposta des de la unitat i la fermesa. Per aquest motiu, l’STEI Intersindical se suma a la manifestació de dia 18 i reclama als responsables polítics que blindin el model d’immersió lingüística en català (perquè resti al marge de les ingerències contínues dels tribunals) i a l’Estat perquè respecti d’una vegada per sempre les llengües pròpies de tots els territoris.

Volem tv