aeroport

L'STEI Intersindical s'ha adherit a la Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport de Palma. Després que el Govern de les Illes Balears hagi declarat l’estat d’emergència climàtica és imprescindible aturar el projecte d’AENA d’ampliar l’aeroport de Palma.

També es podeu adherir a títol personal.

MANIFEST

CONTRA L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT DE PALMA PER UN CANVI DE MODEL

Travessam moments clau per al futur del planeta. Segons les Nacions Unides, les emissions de gasos d’efecte hivernacle haurien de reduir-se globalment un 7,6% anuals d’aquí a 2030 per frenar l’emergència climàtica i evitar que la temperatura s’enfili per sobre dels 1,5°C respecte a l’època preindustrial. No obstant això, les emissions globals creixen any rere any i posen en greu perill no sols els ecosistemes que conformen el nostre món, sinó la mateixa Humanitat.

Al bocinet de món que habitem, les Illes Balears, tampoc s’estan fent els deures: llevat dels pitjors anys de la crisi econòmica, les emissions no han aturat de créixer anualment. I ho fan paral·lelament a la crescuda de tots els indicadors relacionats amb el model econòmic instaurat a la nostra terra: el monocultiu turístic. Per tant, creixen les arribades de turistes per ports i aeroports. Creix la pressió humana. Creixen les places turístiques. Creix la urbanització del territori. Creix l’ús de combustibles fòssils. Creix la generació elèctrica. Creix la generació de residus. Creix el transport terrestre. Creix la precarització del treball. Creix l’encariment de l’habitatge. Creixen les desigualtats socials… En definitiva, creix enormement la possibilitat d’assolir el col·lapse.

En aquest context, l’aeroport de Son Sant Joan està arribant al seu límit de capacitat. Per tractar d’evitar-ho, el gestor aeroportuari espanyol, Aena, una de les empreses de l’IBEX-35, vol incrementar-la ampliant la terminal, modificant la pista d’enlairament i remodelant les maniobres a l’espai aeri. Pretén d’aquesta manera que no s’aturin de créixer les arribades de passatgers i, per extensió, els seus beneficis. I ho fa des de Madrid, amb l’aquiescència del Govern espanyol i d’esquena a la població balear, tot brandant mentides sobre les seves intencions, desinteressant-se dels efectes que suposaria l’il·limitat creixement turístic.

A propòsit d’això, el Govern balear, qui s’ha autoerigit en model pioner per les seves presumptes polítiques per revertir l’actual situació, mira cap a una altra banda. Després d’haver declarat l’estat d’emergència climàtica, calla sobre l’ampliació de l’aeroport de Palma i sobre les conseqüències que se’n derivarien. Se’n va a donar lliçons al món mentre permet que s’ampliï la principal porta d’entrada de ca seva. Tanmateix, què podríem esperar d’un Govern que agita la bandera ecologista mentre fa autopistes farcides d’escòries provinents de la incineració de residus?

Emperò nosaltres, no estem disposades a quedar-nos de braços plegats: ha arribat el moment oportú de fer un pensament. D’aprofitar la saturació de l’aeroport per decidir si volem que segueixi expandint-se el model que patim o si volem començar a canviar-lo. De plantar-nos davant d’aquesta bogeria del creixement il·limitat per iniciar el canvi necessari. D’escollir entre el col·lapse i una Mallorca més verda, digna i justa.

Nosaltres actuem. I tu, t’hi apuntes?

Signa aquí