lectricitat

L’STEI Intersindical, juntament amb més de 3.000 organitzacions i moviments socials de l’Estat, exigeixen que es recuperi la moratòria de talls de subministrament dels serveis essencials

El Govern central va acordar fa més d'un mes no prorrogar la moratòria de talls de subministraments en totes les llars de l'Estat.

Les organitzacions han presentat un manifest on exigeixen una rectificació immediata i que el Govern d'Espanya aprovi com més aviat millor una pròrroga indefinida de la prohibició de talls en l'àmbit domèstic.

Més de 3.000 organitzacions i moviments socials han volgut expressar la importància de l'accés als serveis bàsics d'aigua, llum i gas, i han exigit al Govern de l'Estat la recuperació de la moratòria de talls en ple estat d'alarma i pandèmia mundial a través d'un manifest.

Precisament aquesta setmana es feien públiques les dades de l'increment exponencial dels beneficiaris del bo social. Des d'abril de 2018 fins a abril de 2020 s'ha passat de 449.267 llars acollides (per a les organitzacions signants "una xifra ridícula") a 1.311.662, és a dir, un 191% més de beneficiaris. Però des d'abril de 2020, amb la nova via d'accés al bo social, hi ha hagut més de 200 llars noves al dia acollides a aquesta mesura. Aquestes xifres no fan més que posar sobre la taula el considerable augment de famílies en situació de pobresa energètica arran de la pandèmia.

Durant aquest mes d'octubre les persones i famílies que no han pogut fer front a les factures mentre estava en vigor la moratòria han començat a rebre cartes d'avís de tall per part de les empreses de subministraments bàsics. Aquesta situació està generant una angoixa enorme i un desemparament total en les persones en situació de vulnerabilitat.

Les organitzacions signants reclamen a l'executiu de Pedro Sánchez que, fins que no s'estableixi de manera efectiva el principi de precaució en la legislació espanyola en matèria de pobresa energètica, es prorrogui de manera indefinida la prohibició de talls en l'àmbit domèstic.

Han declarat: "No deixar ningú enrere vol dir garantir els subministraments a totes les persones i a totes les famílies en plena pandèmia. No hi ha habitatge digne sense subministraments. Exigim fets i drets, no meres paraules."  

El manifest s'ha registrat en el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, Ministeri de Foment i Defensor del Poble. Aquest no és més que el primer pas per a exigir una resposta contundent per part del govern per frenar els talls d'aigua, llum i gas a l'Estat espanyol. Les organitzacions seguiran planejant accions fins que es prenguin mesures valentes que prioritzin els interessos de les persones per sobre dels beneficis d'aquestes grans empreses.