memoriaPETIT

La Plataforma per la Memòria Democràtica, de la qual l'STEI Intersndical forma part, convoca una concentració contra l'acord entre el PP i VOX de derogar la Llei de Mèmoria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears.

La concentració serà diumenge 2 de juny, a les 19 hores, a la Plaça de Cort de Palma.

 

Davant l'acord entre el Partit Popular i Vox de derogar de la llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, un conjunt d'entitats de la societat civil, sindicats i grups polítics, preocupats per aquesta greu decisió que afecta els fonaments de la nostra democràcia, ens constituïm en plataforma per la seva defesa, per la memòria i els drets dels homes i dones, víctimes del cop d'estat i del franquisme, que ens precediren en la lluita per la democràcia i, en general, per l’aplicació de polítiques públiques de memòria democràtica a tots els nivells.

Una llei que basa el seu articulat amb els principis dels drets humans, alabada pel mateix relator especial de Nacions Unides per la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria, el senyor Fabián Salvioli, que va posar com a exemple a seguir a les Balears per l'aplicació de les lleis i polítiques públiques de memòria democràtica, durant la seva visita a Mallorca, el passat mes de març.

Una llei que defensa els drets de víctimes que mai els han tingut, que obliga a la retirada de simbologia franquista dels nostres carrers i places públiques i que va especialment encaminada a la reparació i a garantir la no repetició, que no ha creat ni alarma social ni manifestació en contra, sinó just al contrari, ha estat acceptada positivament per la societat posant en marxa iniciatives pioneres, com el postgrau en memòria democràtica a la Universitat de les Illes Balears, el curs de memòria democràtica dirigit a professors i professores de secundària i batxillerat, l'emissió de múltiples certificats de reconeixement de condició de víctimes atorgats a les seves famílies, el servei d'atenció directa a les víctimes del franquisme, amb assessorament legal i acompanyament psicosocial, la presentació de jornades, conferències i estudis de reconeguts especialistes, el lliurament de documentació rellevant per a la investigació, l’edició d’una unitat didàctica dirigida als mestres i alumnes dels centres educatius, el teatre a les escoles i un llarg etcètera.

El Partit Popular va participar amb la seva elaboració fent-hi esmenes, fins que fou aprovada per consens de totes les forces polítiques representades en el Parlament. A més, coneix perfectament els bons resultats que ha donat la seva aplicació, el motiu de la derogació, per tant, no respon més que a un acord per governar exigit per un 13% del Parlament, Vox, l'extrema dreta que vol esborrar la nostra memòria democràtica, blanquejar el franquisme i imposar de nou el seu relat. La mateixa que nega la violència masclista, que fica dins un mateix sac a víctimes i victimaris, la que celebra els seus mítings electorals als peus de monuments feixistes, la que vol aniquilar la nostra llengua, la que utilitza hipòcritament la democràcia com a pretest per estendre el seu discurs d'odi, xenòfob i homòfob. Aquesta extrema dreta, que en seu parlamentària, s'atreví a manifestar proclames del més pur estil propagandístic nazi, com ara " hay que fumigar la memoria democrática porque está llena de cucarachas ".

Aquesta és l'extrema dreta amb la qual ha pactat el PP, indiferent al dolor i la por que pot causar aquesta decisió de nou a les víctimes i menyspreant la lluita i els drets de millers de persones que defensaren la democràcia i pagaren per això amb la seva llibertat i amb la seva vida.

Per tant, davant uns fets tan greus, volem manifestar:

- La nostra indignació per aquesta decisió.

- La nostra solidaritat amb les víctimes del franquisme.

- El nostre rebuig al feixisme.

- El nostre compromís amb els drets humans i la memòria democràtica.

- El nostre reconeixement a totes aquelles persones que lluitaren per la llibertat i la democràcia i que, per aquest motiu, patiren marginació, presó, repressió i mort.

- La nostra ferma voluntat de treballar per la defensa de la llei 2/2018, de memòria democràtica de les Illes Balears i pels drets que d'ella es deriven:

 

Veritat, Justícia, Reparació, Garanties de no repetició i Memòria.

 

Plataforma per la Memòria Democràtica.

Novembre, 2023.