Des del 19 de juny de 2015 es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes amb l'objectiu de conscienciar sobre la necessitat de posar-hi fi, honrar les víctimes i els supervivents de la violència sexual de tot el món.

Aquesta data va ser triada perquè aquest mateix dia de 2008, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va condemnar per primera vegada la violència sexual com a tàctica de guerra i com un impediment per a la consolidació de la pau.

En resposta a l'augment de l'extremisme violent, al 2016, es va fer un pas més reconeixent la violència sexual com una tàctica de Terrorisme i afirmant que les víctimes del tràfic i la violència sexual comeses per grups terroristes haurien de ser elegibles per a la reparació oficial que es concedeix a les víctimes del terrorisme.

Les dones i les nines representen, almenys, el 95% de les víctimes de violència sexual documentada en les zones de conflicte al 2023, segons dades de Nacions Unides.

En territoris com Gaza, Ucraïna, Etiòpia, Colòmbia o Síria, per nomenar alguns dels conflictes que continuen oberts en aquests moments, les dones sofreixen violències com ara violacions sexuals, esclavitud sexual, matrimonis forçats, prostitució forçada, embarassos i avortaments forçats que constitueixen un atemptat contra els drets humans i el dret internacional d'ajuda humanitària.

Per tot això, la Secretaria de la Dona de l'STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical denuncia que les dones sofrim violència a tot el món pel fet de ser dones, violència que s'agreuja en els conflictes armats.

Denunciam també la total impunitat dels estats i de grups criminals, que en els conflictes armats cometen aquests greus delictes contra la humanitat.

Demanam la fi dels conflictes armats i una especial protecció per a les dones i criatures refugiades, que estan en situació d'especial vulnerabilitat, i exigim que els organismes internacionals intervinguin perquè els drets humans siguin també drets per a les dones, siguin on siguin.

19J Violència Sexual Conflictes