Enguany en el Dia de les Nines es vol fer èmfasi en l'esperança d'un futur de ple dret per a elles. Equiparar els seus drets i oportunitats i donar a conèixer els desafiaments únics als quals s'enfronten.
Des de Nacions Unides aporten dades que ens situen en un present que continua discriminant les nines especialment a tota mena d'àmbits: sanitaris, educatius, familiars, econòmics o culturals, entre altres:
• 1 de cada 5 nines no acaben el primer cicle de secundària i gairebé 4 de cada 10 nines no acaben el segon cicle de secundària en l'actualitat, havent-se calculat que per cada any addicional d'educació secundària que rep una nina, els seus ingressos potencials augmenten al voltant d'un 10-20%.
• Un 90% de les adolescents i dones joves no utilitzen Internet als països de renda baixa, mentre que els seus companys homes tenen el doble de probabilitats de connectar-se.
• A tot el món, les nines d'entre 5 i 14 anys dediquen 160 milions d'hores diàries més al treball domèstic i de cures no remunerat que els nins de la mateixa edat.
• Les adolescents continuen representant 3 de cada 4 noves infeccions per VIH entre els joves.
• 1 de cada 4 adolescents casades o en parella d'entre 15 i 19 anys ha sofert violència física o sexual per part de la seva parella almenys una vegada en la seva vida.
• S'estima que més de 100 milions de nines corren el risc de contreure matrimoni infantil en els pròxims 10 anys.
• 1 de cada 3 adolescents sofreix d'anèmia a causa de la malnutrició.
• Gairebé el doble de nines que de nins no rep cap mena de formació o educació.
• Més de 4,4 milions de nines estan en risc de patir la mutilació genital femenina en el 2024, principalment a Àfrica.
• La pobresa té gènere: 1 de cada 5 nines viu en situació d'extrema pobresa.
• L'avortament selectiu es continua practicant en diferents parts del món quan se sap que naixerà una nina.
Tenim l'obligació de promoure l'empoderament de les nines i assegurar el compliment dels seus drets humans, secundant-les perquè puguin desenvolupar-se sense limitacions i convertir-se en agents de canvi a les seves comunitats.
La seva discriminació és anterior al seu mateix naixement, generant expectatives i prejudicis condicionats pel seu sexe i es desenvoluparà durant totes les etapes de la seva vida, sigui d'una manera violenta i coercitiva o bé, d'altres més lleus i normalitzades socialment.
Com recull UNICEF: En el món hi ha més de 600 milions de nines adolescents de 10 a 19 anys, el major número de la història. Si compten amb els recursos adequats, les oportunitats i un entorn propici, aquestes nines es convertiran en la major generació de dones líders, emprenedores i creadores de canvi que el món hagi vist mai.
Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical instam als responsables polítics i a la societat en el seu conjunt a lluitar de manera transversal i específica per dotar d'eines educatives, econòmiques i socials a les nines perquè, a més de combatre una discriminació històrica, es possibiliti un canvi social des de dins, pel propi impacte positiu que tenen els avanços en els drets de les nines, en les seves famílies, comunitats i societat.
A l'actualitat els progressos socials amenacen amb estancar-se: les guerres, la pandèmia, els moviments ideològics d'extrema dreta i la caiguda de l'ajuda oficial al desenvolupament, juntament a l'emergència climàtica que colpeja amb especial força als més vulnerables, fan que els objectius de desenvolupament sostenible semblin més inassolibles que mai.
Urgeix una crida a l'acció per a combatre la discriminació de les nines per l’únic fet de ser-ho i que la visió d'un futur basat en l'equitat, en l'educació de qualitat i gratuïta, i en el màxim desenvolupament dels seus projectes vitals no sigui un miratge.