tit CAMPANYA bernardo caal

L’STEI Intersindical i l’ONGD Ensenyants Solidaris lamenten profundament que el Tribunal de Cobán (Alta Verapaz, Guatemala) hagi denegat l'apel·lació i hagi confirmat la sentència de 7 anys i 4 mesos de presó incommutables contra el defensor del territori, l’aigua i la vida Bernardo Caal Xol.

El nostre amic i company mestre Bernardo Caal Xol , líder de la comunitat maia q’eqchi, va ser guardonat a Brussel·les amb el Premi Quetzal pels Drets Humans i la Democràcia a Guatemala l'octubre de 2019. Caal es va oposar, juntament amb la seva comunitat, a la construcció dels megaprojectes hidroelèctrics OXEC i RENACE, que es realitzen sobre el riu Cahabón amb la participació de l'empresa espanyola ACS, presidida per Florentino Pérez.

Aquesta sentència confirma que el sistema de justícia a Guatemala està absolutament al servei dels terratinents i les empreses saquejadores del territori.

La resolució dels magistrats d'Apel·lació, en lloc de fer justícia, ha incrementat la pena d’empresonament de Bernardo Caal Xol, amb la qual cosa s’afavoreixen els interessos de les hidroelèctriques que mantenen segrestats el riu Cahabón i riu Ox-eek’.

La criminalització és una estratègia utilitzada, no només a Guatemala, pels poders fàctics contra els defensors del territori, com passa ara amb el pres de consciència Bernardo Caal Xol, l'únic delicte de la qual és defensar la vida en el territori q'eqchi' de Guatemala.

L’STEI Intersindical i Ensenyants solidaris se sumen, des de l’amistat i la solidaritat, a la crida internacional per exigir la posada en llibertat de Bernardo Caal Xol.