Bernardo esposao2

El secretari general de l’STEI Intersindical, Miquel Gelabert, ha enviat una carta a la presó en què injustament tancat l’activista Bernardo Caal Xol, per mostrar-li –una vegada més– la solidaritat de l’STEI Intersindical amb la seva causa que defensa, i també el rebuig a la situació injusta de persecució que viu.

Caal, referent de la comunitat maia q’eqchi’, es va oposar –amb el suport de la seva gent– a la construcció dels megaprojectes elèctrics OXEC i RENACE (molt agressius amb el riu Cahabón), participats per l’empresa espanyola ACS, presidida per Florentino Pérez.

Per aquests fets, ha estat sentenciat a 7 anys i 4 mesos incommutables de presó. Les argúcies per enredar el seu procés judicial retraten la impunitat de què gaudeixen les grans corporacions transnacionals que espolien el territori i l’aigua de Guatemala, amb la connivència d’un sistema judicial al servei de la gent corrupta i l’interès econòmic.

 

Bernardo Caal Xol ha estat declarat “pres de consciència” per Amnistia Internacional. L’activista maia també va ser guardonat a Brussel·les amb el Premi Quetzal pels Drets Humans i la Democràcia a Guatemala l’octubre de 2019.

La criminalització és una estratègia que fan servir els poders fàctics –no només a Guatemala– contra les persones que defensen el territori. Avui la víctima és Bernardo Caal Xol, qui ha comès l’únic “delicte” de defensar l’aigua, la terra i la vida als rius Cahabón i Ox-eek’.

L’STEI Intersindical se solidaritza amb Bernardo Caal Xol i la seva família i demana que sigui posat en llibertat immediatament.