“Trobada Nacional de Cinema Mediambiental com a instrument per a la sensibilització”. Chefchaouen, Marroc del 25 al 28 de maig de 2016.

Amb motiu del vintè aniversari de la constitució de l’ATED, Associació Talassemtane per al Desenvolupament Mediambiental, l’STEI Intersindical va participar com a entitat convidada a la Trobada Nacional de Cinema Mediambiental com a instrument per a la sensibilització.

L’ATED és una associació mediambientalista del nord del Marroc amb seu a Chefchaouen. Fa 15 anys que hi col·laboram amb diversos projectes de cooperació i sensibilització, amb l’objectiu d’agermanar les dues ribes del Mediterrani i conèixer de manera més propera la procedència de l’alumnat marroquí que tenim a les escoles de les Illes Balears i posar en valor la seva cultura i les seves tradicions.

Des de l’ATED ens varen sol·licitar presentar a la trobada alguna experiència que s’hagués desenvolupat en el nostre entorn audiovisual sobre la defensa del territori. Va ser a arrel d’aquesta petició que ens vàrem posar en contacte amb el director de cinema Rafel Gómez Oliver, del programa “Tira Tira” que s’emet a IB3 Televisió. En Rafel va accedir a participar i va ser el convidat d’honor del festival. Es va projectar una recopilació de les imatges del seu programa. Volem agrair la seva disponibilitat per tal de voler-nos acompanyar en aquest viatge d’intercanvi i d’experiències mediambientals.

Com a representant de l’STEI Intersindical i de l’ONGD Ensenyants Solidaris, vam fer el seguiment del projecte de cooperació internacional que tenim en marxa i que està finançant pel Govern de les Illes Balears amb el suport de l’Oficina de Formació Professional i de Promoció del Treball (OFPPT) del Marroc. El projecte consisteix en un programa de formació professional per a joves de diversos barris marginals de Chefchaouen que, per manca de recursos, no tenen accés al sistema educatiu i poden caure en processos d’exclusió social. També hem participat en altres activitats, per exemple, en diversos fòrums. Un d’aquests era una taula rodona sobre el tema mediambiental.