Solidaritat i Cooperació

Bernardo Caal, la lluita pel territori a Guatemala

B.Caal

EIVISSA
Dimarts 13 de febrer, a les 19 hores
Seu STEI Intersindical - Carrer de l’arxiduc Lluís Salvador, 10

MALLORCA 
Dimecres 14 de febrer, a les 18.30 hores
Escola de Formació i Mitjans Didàctics - Carrer de Marià Canals, 13 Palma

MENORCA
Dijous 15 de febrer, a les 19.30 hores
Escola de persones adultes. Aula carrer Coll des Palmer - Alaior

 

L’activista social Bernardo Caal ve a les Illes a contar-nos de primera mà la lluita del seu poble indígena per la protecció del territori.

Mestre i líder del poble quekchí, defensor dels rius davant les grans obres hidroelèctriques, és un exemple de lluita contra l’extractivisme i l’espoli dels recursos naturals del seu poble per part d’empreses espanyoles. Després d’una causa i un judici ple d’irregularitats, ha passat quatre anys i dos mesos a la presó.

Com han denunciat en nombroses ocasions Ensenyants Solidaris i STEI Intersindical, Bernardo Caal és un pres de consciència. Una persona que ha estat condemnada per un delicte que no ha comès i que ha carregat damunt les seves espatlles la criminalització de la seva tasca de defensa dels drets humans i el medi ambient.    

Un cop revisat l’expedient penal que se li havia obert, en cap cas hi ha hagut cap evidència dels delictes de què se l’acusa. De fet el seu procés mostra patrons semblants d’acusacions falses contra altres persones que comparteixen la mateixa lluita.

El cas de Bernardo, malauradament, no és una excepció. Fa temps que el poble de Guatemala pateix una regressió pel que fa als drets humans sense precedents. Les autoritats fan tot el possible per desmantellar el sistema de justícia i el teixit social, en fer callar tota persona que lluita per un país més just i digne. N’hi ha prou amb veure tot el que ha passat amb les darreres eleccions presidencials i els entrebancs que s’han posat per part del poder judicial.

Des d’Ensenyants Solidaris i l’STEI Intersindical ens alegram molt de la posada en llibertat de Bernardo Caal, una persona digna i lluitadora, condemnada i empresonada per defensar un riu sagrat; un cas que ens recorda molt el de Berta Cáceres, que va pagar amb la vida la seva lluita a Hondures.  

Bernardo Caal vindrà a les Illes a contar-nos la seva lluita contra el capitalisme depredador. Hi estau totes i tots convidats.