Al 1988 es va proclamar el 30 de març com el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, per mitjà del primer gran Congrés de Treballadores de la Llar, que es va realitzar a Bogotà, Colòmbia. Al 2011 es va parlar al respecte a l'ONU, creant un tractat que desenvocà en el Conveni 189 de l’OIT per a assegurar el Treball Decent per a les persones treballadores domèstiques, que va regular aquest tipus d'activitat econòmica.

Les treballadores de la llar es troben especialment dins d'un sector precaritzat, en el qual existeix l'acomiadament per desistiment, la no inclusió plena en el règim general de la Seguretat Social, el no reconeixement de la prestació per desocupació i l'elevat nivell d'exposició al contagi. En aquest temps de pandèmia, són un dels col·lectius més vulnerables.

El 40% de les treballadores de la llar treballen sense contracte laboral i intentar controlar aquesta situació no basta per evitar situacions d'abús i explotació laboral a les quals es veuen sotmeses. En l’àmbit privat, és molt difícil inspeccionar aquesta situació laboral.

Els contractes d'aquestes professionals es troben regulats pel Règim Especial de l'Estatut dels Treballadors i la Llei 1620/2011, pot ser un contracte escrit o de paraula.

Són les treballadores amb menys drets reconeguts, ni tan sols tenen prevenció de Riscos Laborals i en molts casos han d'assumir elles mateixes la cotització a la Seguretat Social.

Treballadores Llar

L’escletxa de gènere d’aquests treballs es posa de manifest perquè només un 4% d'homes es dediquen al treball domèstic, quan la seva presència augmenti, el salari i les condicions laborals milloraran. Una vegada més, la discriminació laboral per sexes és latent.

Solucions n’hi ha si es volen , com ratificar el conveni 189 de l’OIT, l’Estat espanyol es va comprometre a fer-ho al febrer de 2020, però no ho va fer. Altres països com Itàlia o Bèlgica, a més d’haver ratificat aquest conveni, no es contracten les treballadores de la llar directament sinó que ho fan a través d'empreses.

Al 2021 s'estima que unes 435.000 persones estan donades d'alta com a treballadores de la llar, però se sap que almenys 700.000 treballen en aquest sector, per la qual cosa 170.000 dones estan treballant en l’economia submergida.

La Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la CI denuncien la situació que viuen les treballadores de la llar i la inoperància de l’Estat espanyol que coneixent la situació en la qual es troben i les insuficients mesures de les que disposa, no cerca alternatives ni lleis que regularitzin el treball digne d’aquestes dones.

#DiaInternacionalTreballadoresLlar