Fa escasses setmanes, sentíem des de Mèxic, que havien aconseguit la despenalització de l'avortament; sentència que constitueix un pas més cap a la seva despenalització en tota Amèrica Llatina; acabant d'aquesta manera, amb els empresonaments actuals soferts per aquest motiu.

Des de l'Estat Espanyol, la interrupció de l'embaràs està despenalitzada des de fa més de 35 anys; és legal, un dret adquirit que s'aplica a la totalitat del territori. No obstant això, a vuit territoris i dues ciutats autònomes no s'han practicat avortaments des de fa 30 anys (és el cas de Palència, Zamora, Àvila, Segòvia, Terol, Conca, Toledo i Càceres, així com Ceuta i Melilla). Més de 6.000 dones, es desplacen anualment a altres províncies per a avortar.

Nuls són els canals on podem trobar informació sobre com i on poder exercir el dret a l'avortament.

Cartell 28 setembre

El Ministeri de Sanitat i consum ha realitzat, al llarg de l'última dècada, més de 80 campanyes; cap està encaminada a aquest efecte. Això unit als escassos fullets informatius, i molt menys informació a les pàgines web. Quines són les conseqüències d'aquesta conducta? desconeixement, clandestinitat i, per tant, insensibilització ciutadana cap a l'avortament.

Onze anys han passat ja des de la llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs de l'estat espanyol i encara no s'ha implementat.

Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical exigim:

Que l'avortament estigui garantit per la Sanitat Pública.

Una educació sexual efectiva, a tots els nivells socials i educatius.

L'accés lliure i gratuït per a tota la població dels mètodes anticonceptius, també les dones amb discapacitat i que aquests estiguin garantits per la Sanitat Pública.

I recordem que la pràctica de l'avortament, és una intervenció sanitària, aplicada exclusivament en el cos de la dona, que confereix riscos per a la dona i que aquesta la realitza com a única solució possible.

Neixen debats, on només caben les lleis.