Al juny de 2015, l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el 19 de juny Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes amb l'objectiu de denunciar totes les atrocitats a les quals es veuen sotmeses dones, nenes i nens, honrar a les víctimes i els supervivents de la violència sexual de tot el món i retre homenatge a tots els qui han dedicat la seva vida amb valentia a la lluita per a erradicar aquests delictes i han perdut la vida.

Fa més de tres mesos va acabar d'esclatar el conflicte latent entre Rússia i Ucraïna i la violència sexual torna a ser una arma de guerra. Es multipliquen els testimoniatges i els relats de violacions i violències sofertes per la població ucraïnesa, especialment per les dones.

Però hi ha molts altres conflictes que romanen invisibilitzats pels mitjans de comunicació o que eventualment acaparen titulars efímers:

A l'Afganistan, les dones afganeses estan sent reprimides pels talibans fins a nivells que es remunten segles enrere.

Al Sàhara, les dones sahrauís estan sent perseguides, vexades i violades per part de les autoritats marroquines en un intent d'anul·lar les seves reivindicacions, incomplint totes les resolucions sobre el dret d'autodeterminació del poble sahrauí.

A Colòmbia, les dones colombianes, que van lluitar pels acords de pau, continuen sofrint persecució i tot tipus de vexacions per part de paramilitars i el mateix govern colombià.

En Palestina, les dones viuen en estat de setge permanent en el seu propi territori.

Cartell 19 juny 3

A Kurdistan, les dones kurdes estan a la primera línia de foc contra l'extremisme i l'imperialisme, i són un model de pràctica feminista a les seves comunitats.

A Cuba, les dones cubanes fan front de manera valenta i decidida a un bloqueig que pretén ofegar la revolució cubana.

A Guatemala, les dones guatemalenques veuen com a dia a dia es retallen els seus drets.

Al Iemen, les dones cada dia lluiten per la seva igualtat mentre veuen com cauen bombes de fabricació espanyola des d'avions saudites.

A l'Amazones, les dones indígenes posen el seu cos davant de les excavadores de les multinacionals depredadores de la mare terra.

 

I tants i tants conflictes més…

Per tot això, la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical denúncia que les dones sofrim violència a tot el món pel fet de ser dones, violència que s'agreuja en els conflictes.

Denunciam també la total impunitat dels estats i de grups criminals, que en els conflictes armats cometen aquests greus delictes contra la humanitat.

Demanam la fi dels conflictes armats i una especial protecció per a les dones i criatures refugiades, que estan en situació d'especial vulnerabilitat, i exigim que els organismes internacionals intervinguin perquè els drets humans siguin també drets per a les dones, siguin on siguin.