Es va assumir el 28 de setembre com el dia per la despenalització de l'avortament, en el marc de la V Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib, realitzat en Sant Bernardo, l'Argentina, l'any de 1990. Aquesta proposta va ser feta per la delegació brasilera, per a rescatar el 28 de setembre de 1888, quan al Brasil es va declarar la llibertat de ventres, assegurant la llibertat a totes les filles i els fills nascuts de dones esclaves.

Tots els avanços aconseguits en salut sexual i reproductiva fins ara es deuen a les lluites feministes i la seva capacitat de transformació de les societats. Però és sabut que els drets tarden molt a aconseguir-se i un sospir a perdre'ls, especialment, tots aquells drets humans que tenen a veure amb les dones. Als Estats Units, enguany, l'avortament ha deixat de ser un dret constitucional després de 50 anys en què sí que ho ha estat. A Espanya veim els intents de les dretes de frenar molts dels avanços aconseguits.

Les lleis sobre avortament varien dràsticament a tot el món: en alguns països és una decisió personal (la Xina, Puerto Rico, Espanya…), en uns altres és completament il·legal (Nicaragua, Hondures, Andorra…) i en molts països els avortaments només s'accepten en unes certes situacions, com a malformacions fetals, risc per a la salut o en casos de violació (Síria, Mònaco, el Brasil…).

A Espanya la reforma de la Llei de l'Avortament segueix en tràmit parlamentari, amb ella es persegueix retornar-li la capacitat de decisió a les menors de 16 i 17 anys com en la Llei del 2010, s'exigeix que l'educació afectiva sexual sigui obligatòria en totes les etapes de l'ensenyament obligatori o que siguin els centres sanitaris públics més pròxims al domicili els qui practiquin els avortaments.

28 de setembre

S'eliminen també els tres dies de reflexió que infantilitzava les dones havent de posposar la seva decisió, es reconeix el dret a la incapacitat per avortament o l'accés gratuït a la píndola del dia després en centres de salut i hospitals públics.

Incideix la Llei en la creació d’un registre d'objectors de consciència, esperam que aquesta vegada les Comunitats Autònomes compleixin aquest registre ja que fins ara en la majoria d'elles no ha estat posat en marxa. Com a novetat, i encara que costi creure-ho, qui es declari objectora o objector no podrà practicar avortaments tampoc en la sanitat privada i s'ha de garantir formació específica de professionals en salut sexual i salut reproductiva i la pràctica clínica respecte de la interrupció voluntària de l'embaràs.

Des de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical exigim que s'accelerin els terminis per a treure la modificació de la Llei al més aviat possible i estarem atentes als mecanismes que garanteixin el seu compliment íntegre en tots els territoris de l'estat espanyol i denunciarem als governs que no compleixin amb la Llei.

Continuam exigint per a tots els països regulacions legislatives que contemplin el dret a l'avortament de totes les dones, pels drets humans, per la llibertat i pel nostre dret a decidir.