Segons l'Associació Espanyola per a l'Estudi de la Menopausa (AEEM), la menopausa és un moment de la vida de la dona caracteritzat pel cessament de la menstruació, i que inicia una etapa de la vida que es coneix com a climateri. Aquesta etapa representa la transició entre el període fèrtil i la vellesa. Malgrat no ser una malaltia, provoca, en la majoria de les dones, símptomes molestos que alteren la dinàmica social i laboral.

Almenys un terç de la seva vida, les dones la passaran en l'etapa de la menopausa. No obstant això, la desinformació i l'associació històrica entre la dona i el seu rol reproductiu en la societat ha desembocat en què, malgrat ser un procés natural, molts dels canvis, físics, cognitius i emocionals, que es produeixen en aquesta etapa, continuen sent desconeguts per a moltes persones.

Altres símptomes, com les calrrades, són motiu d'acudits o bromes que no són més que una altra manera de desacreditar les dones per la seva edat. Les percepcions negatives de la menopausa es veuen accentuades en una societat patriarcal, que utilitza frases sarcàstiques, pejoratives i despectives per a parlar d'aquesta etapa.

Des de NO PAUSA, organització llatinoamericana, es cerca visibilitzar la menopausa amb una perspectiva contemporània i intergeneracional. Reivindiquen que és l'hora de prendre consciència del reduccionisme i la invisibilitat sobre tota una etapa de transició que té la seva lògica més profunda en l'associació feminitat-menstruació i en el rol històric maternal que la dona ha hagut de desenvolupar en el marc d'una estructura social que ens relega en perdre la nostra capacitat reproductiva.

Des de l'any 2000 se celebra, el 18 d'octubre, el Dia Mundial de la Menopausa, perquè és urgent, en una societat que valora per sobre de tot la bellesa i la joventut en la dona, crear consciència que la menopausa és una fase de la vida de la dona, donar-la a conèixer i naturalitzar els seus canvis i símptomes, i associar-la a una etapa nova i il·lusionant.

Anna Freixa, catedràtica de Psicologia Evolutiva de la Universitat de Còrdova, autora del llibre Sense regles, que se centra en la sexualitat de les dones després de la menopausa, desmunta el macronegoci farmacèutic i metge amb les dones en aquesta etapa, i conclou que després de les calrrades del climateri hi ha molta vida plaent. Associa la menopausa a un temps de creixement, no de declivi, i prevé a les dones davant les múltiples formes d'incitació a la malaltia: convèncer les persones sanes que si no prenen determinats tractaments poden posar-se malaltes.

També la ginecòloga Jen Gunter, autora de Manifest per la menopausa, denúncia que la visió negativa de la menopausa, la concepció de la menopausa com una malaltia, és una construcció del patriarcat que regeix en les societats occidentals com la nostra, en les quals els homes decideixen què troben o no acceptable o desitjable. Anima a totes les dones a exigir informació fidedigna sobre el que viuran en aquesta etapa per a empoderar-se i fugir de les inseguretats generades per la pressió social, en un dels millors moments per a la dona, en el qual ha aconseguit plenitud de coneixements i moltes de les seves metes personals.

Des de la Secretaria de la Dona i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical volem visibilitzar socialment la menopausa i abolir l’edadisme. Parlar d'aquesta etapa natural de la vida de la dona, compartir vivències i sentiments, empoderar-nos. Hem de sentir-nos orgulloses de les experiències acumulades i trencar amb el codi del silenci per a donar-nos suport.

18 doctubre