El 24 de maig, Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, és un dia per fer visibles totes les dones que treballen en els cinc continents per una concepció de la Pau positiva, lligada a la justícia, les lluites antimilitaristes i antipatriarcals, el treball pel Desarmament, contra els arsenals nuclears, contra les gegantesques despeses militars, per una Educació per a la Pau enfront de la militarització de les consciències, per un ecofeminisme oposat al poder de les grans corporacions que estan darrere de la gran crisi climàtica i les que s'enfronten a governs submisos als fabricants i comerciants d'armes…

Fem visibles especialment les dones dels continents que més sofreixen les guerres, especialment el continent africà.

Seguint a Françoise Vergès, autora del llibre “Un feminisme descolonial”, des del feminisme és necessari denunciar la falsa pau armada, denunciar l'enorme importància de l'economia armamentista als països del Nord, mentre cada vegada es dona menys protecció a persones vulnerables, infants, majors, malalts, i s'empresona els col·lectius marginats, al mateix temps que l'economia capitalista provoca una catàstrofe climàtica.

Els països enriquits ho són gràcies a les colònies, als països empobrits del Sud. Per això és necessari recuperar el concepte de Pau revolucionària de Rosa Luxemburg. I és l'hora de reconnectar els moviments ciutadans capaços de provocar canvis socials, el feminisme, l'ecologisme contra la crisi climàtica, l'antimilitarisme. Si no som capaços de reconnectar aquests moviments, no estarem a l'alçada del desafiament mundial.

Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical declaram que no es pot parlar de Pau mentre hi hagi dones que sofreixen explotació laboral, racialització, treballs que posen en risc la seva salut, invisibilització, salaris de misèria, agressions i assetjaments sexuals i sexistes. Com recorda Angela Davis, el feminisme, més enllà de la igualtat de gènere, ha de fer-se càrrec dels desafiaments d'una humanitat enfrontada a la seva pròpia desaparició. Això ho sabien les feministes que lluitaven als anys vuitanta contra les armes i les bases nuclears.

Davant l'extrema dreta que col·loca al seu cap a figures com Palin, Le Pen o Meloni, el feminisme té la tasca de denunciar com capitalisme, racisme, sexisme i imperialisme van del bracet, juntament amb la militarització accelerada de la societat.

Una vegada més, podem agafar com exemple les feministes antimilitaristes colombianes quan declaren: Tot per a la pau, res per a la guerra.

Pau i desarmament

Enllaços:

FEMINISME DESCOLONIAL

https://ctxt.es/es/20221201/Politica/41377/francoise-verges-feminismo-decolonial-francia-entrevista-antirracismo-islas-reunion.htm

DESPESES MILITARS

https://centredelas.org/wp-content/uploads/2023/04/Llamamiento-GDAMS-2023_CAST.docx.pdf

ECOFEMINISME, LLUITA CONTRA EL PODER CORPORATIU

https://www.ecuadoretxea.org/manual-ecofeminista-para-luchar-contra-el-poder-corporativo/

FEINDEF MADRID-DONES DE NEGRE

https://mujeresdenegromadrid.blogspot.com/2023/05/la-paz-y-el-desarme-una-propuesta.html

PER A LA GUERRA RES, COLÒMBIA

https://www.youtube.com/watch?v=0T8c2v1UBD0