El 25 de juliol es commemora el 31 aniversari del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent. Aquest dia es va començar a celebrar gràcies a la decisió d’un conjunt de dones de 32 països diferents d'Amèrica Llatina que varen veure la necessitat de lluitar contra el racisme també des de la perspectiva de gènere.

Per desgràcia, i en contra del que moltes persones (homes i dones) pensen, encara avui dia les dones afrodescendents pateixen una doble discriminació dins de la nostra societat: la discriminació per gènere i per raça.

Alguns dels estereotips contra els quals segueixen lluitant les dones negres al segle XXI són els de dona erotitzada, fogosa, sexualitzada, submisa, aprofitada i fins i tot amb mal caràcter, entre d’altres. A part dels estereotips esmentats anteriorment, aquest col·lectiu també pateix una forta violència verbal i nombroses microagressions en el seu dia a dia per la seva condició. Dirigint-se a elles o fent-les comentaris com: “negra de merda”, “les teves faccions són tan fines que no sembles negra”, “és una negra molt treballadora”, “m’encanta quan vens amb els cabells allisats, sembles molt més professional”, “ets molt intel·ligent, no m’ho imaginava”, “oh! ets negra i no balles?”…

Segons un estudi fet per l’ONG Moviment per la Pau, més d’un 60% les dones afrodescendents es senten discriminades pel color de la seva pell especialment als àmbits laboral i a l’hora d’accedir a un habitatge, aspectes clau a l’hora d'aconseguir una estabilitat i tranquil·litat a la seva vida.

En el cas d’aquest col·lectiu, la discriminació racial, en la majoria dels casos, es junta amb les discriminacions que encara avui dia patim pel fet de ser dones i que per a elles s’agreuja com ara són la conciliació familiar, els permisos per maternitat, tenir un sou inferior al dels homes dins el mateix sector i la incessable violència masclista que està més viva que mai.

Com a societat i com a persones individuals no només és el nostre deure reconèixer l'existència de les diferents discriminacions que pateix aquest col·lectiu, sinó que hem de fer tot el que estigui al nostre abast per seguir lluitant amb la finalitat d’aconseguir que desapareguin.

Dona Afro