Si parlem de la despenalització i legalització de l'avortament en l'Estat espanyol, no hem d'oblidar i homenatjar “les 11 de Basauri”. Onze dones de classe obrera que van ser acusades d'haver avortat i van viure un procés penal des de 1976 fins a 1985.Aquest procés és considerat l'impulsor de la primera Llei de l'Avortament de la democràcia que en 1985, encara que de manera insuficient, va despenalitzar l'avortament a Espanya.

La reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs va sortir enguany amb l'oposició del PP i VOX. Va ser necessària, davant tal panorama polític, realitzar una esmena transaccional del PSOE sobre una altra de Más Madrid que recull que: “Les Administracions hauran de garantir el lliure exercici del dret a la interrupció de l'embaràs en els termes d'aquesta Llei”.

Un grup d'experts independents de drets humans de l'ONU ha acollit amb satisfacció una reforma de la llei de l'avortament en l'Estat espanyol, la qual garanteix drets sexuals i reproductius en l'estat.

Sabem que aquesta Llei ha estat un dret reclamat per totes les feministes durant dècades. Hem d'estar atentes a les pròximes estadístiques per territoris on se'ns informi de com s'està desenvolupant i dels possibles problemes i interpretacions per part dels diferents governs territorials. Saber si totes podem avortar en la sanitat pública prop de casa i si s'estan complint els nostres drets íntegrament.

Encara existeixen països en els que l'avortament està penalitzat, en ple segle XXI. Andorra és un dels pocs Estats que encara manté la prohibició, l'Associació Stop Violències està lluitant per aquest dret trobant tot tipus de traves legals. Malta és l'únic Estat membre de la UE que manté una prohibició total. Polònia va restringir en 2020 encara més l'accés a l'avortament declarat il·legal. A Mèxic aquest setembre la marea verda ha aconseguit la despenalització de l'avortament a nivell federal.

Des de la Secretaria de la Dona i l’OM de la Confederación Intersindical desitjaríem no haver de citar cap nom de cap Estat que continuï prohibint un dret tan essencial per a les dones com és el de decidir la interrupció o no d'un embaràs. Les lluites feministes no cessen i continuarem fent-nos ressò de totes elles.

28 de setembre