Quan parlam d'Educació No Sexista ens referim a la consciència profunda en la pràctica educativa d'una formació en igualtat de gènere i de drets per a totes les persones, amb independència del seu credo, edat, classe social, cultura, identitat de gènere o orientació sexual, llengua i condició.
Una educació No Sexista ofereix una sèrie de beneficis tant per als individus com per a la societat en el seu conjunt. Alguns d'aquests beneficis inclouen:

Igualtat d'oportunitats: trencant amb els estereotips de gènere, s'obre el camí perquè tots els nins i nines puguin perseguir els seus interessos i metes sense limitacions basades en el seu gènere. Això permet que cada individu tingui igualtat d'oportunitats per a desenvolupar el seu potencial i aconseguir l'èxit personal i professional.

Construcció de relacions saludables: l'Educació No Sexista fomenta el respecte mutu, l'empatia i la comunicació efectiva entre els gèneres. Eliminant els rols de gènere restrictius es promou la construcció de relacions basades en la igualtat i l'enteniment, el que arribat el moment contribueix a reduir la violència de gènere i promou la convivència pacífica.

Major diversitat i creativitat: permetent que tots els nins i nines explorin els seus interessos i talents sense restriccions de gènere, es fomenta la diversitat i la creativitat a diferents àrees com la ciència, l'art, la tecnologia i l'esport. D'aquesta forma s'enriqueix la societat, aprofitant tot el potencial humà i trencant les barreres que limiten el desenvolupament individual i col·lectiu.

Prevenció de la discriminació i estereotips: l'educació no sexista desafia els estereotips i prejudicis de gènere arrelats a la societat. Educant els nins i nines en la igualtat, es contribueix a prevenir la discriminació basada en el gènere, així com a eradicar els estereotips nocius que perpetuen la desigualtat.

Empoderament i autoestima: ensenyant els nins i nines que són valuosos i capaços sense importar el seu gènere, s'enforteix la seva autoestima i es promou el seu empoderament. Això els brinda les eines necessàries per a enfrontar els desafiaments de la vida i lluitar per la igualtat al seu entorn.

Per a aconseguir una Educació No Sexista és important revisar les pràctiques educatives, tant en els contextos escolars com fora d'ells, per a afavorir a totes les persones integrants de les comunitats educatives i de la societat.

Per a promoure una Educació No Sexista és necessari:

Assegurar la igualtat d'accés a l'educació per a les dones de totes les edats.
Eradicar l'analfabetisme, assegurant l'accés universal de les nines a l'educació bàsica.
Augmentar l'accés de les dones a la Formació Professional i crear programes educatius per a dones desocupades.
Vetllar perquè les institucions educatives respectin els drets de les dones i les nines.
Promoure una educació no discriminatòria.
Elaborar currículums i llibres didàctics lliures d'estereotips i amb llenguatge incloent per a tots els nivells d'ensenyament, incloent-hi la formació de personal docent.

És important destacar que l'educació és clau per a la formació d'una societat lliure de discriminació, violència i estereotips de gènere. Les institucions educatives encara produeixen i reprodueixen desigualtats de gènere i estereotips i és la seva responsabilitat avançar cap a una educació amb perspectiva de gènere que fomenti relacions sanes entre dones i homes.

21J Ed No Sexista