El 23 de setembre de 2024 reivindicam el “Dia Internacional contra l'explotació sexual i la tracta de dones, nines i nins” segons va establir la Conferència Mundial de Dones a Bangladesh.


Des de la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical, tornam a denunciar el tràfic de persones, sobretot, de les dones i nines de 20 nacionalitats diferents, que són majoritàriament les víctimes de l'explotació sexual al nostre país. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, s'ha produït un increment de les víctimes d'explotació sexual en el 2023. La vulnerabilitat de moltes dones i nines en la nostra societat ens converteix en el blanc fàcil de proxenetes i compradors d'actes sexuals.


El tràfic de persones suposa l'atemptat més greu contra la Declaració Universal dels Drets Humans i la seva prevalença en els sistemes jurídics dels Estats de Dret del Món. Els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i consciència, han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres. La Constitució Espanyola no utilitza l'expressió “llibertat sexual”, però en el seu text garanteix una sèrie de drets i principis fonamentals per a la igualtat davant la llei, dret a la intimitat, accions per a promoure la llibertat i igualtat, per la qual cosa tota persona hauria d'estar emparada legalment i protegida davant els abusos o agressions que se li puguin ocasionar per la seva indefensió i vulnerabilitat socioeconòmica.


No obstant això, no sembla que els esforços de l'Administració vagin encaminats a alliberar dones i nines del jou del tràfic i l'explotació sexual. Segons les dades del propi Ministeri, es destinen pràcticament els mateixos recursos i mitjans institucionals any rere any, que proven ser molt insuficients per a acabar amb aquesta xacra que atempta contra els nostres drets fonamentals.


Des de la unitat social, i especialment des del moviment feminista, a més de secundar i mostrar sororitat amb les víctimes de violència de gènere, dones i nines abusades i violades, mares discriminades, dones cuidadores de familiars, professionals que ensopeguen amb un sostre de vidre, nines apartades dels estudis científics, dones relegades al treball de temps parcial i reduccions de jornada, treballadores de tasques mecàniques pròpies de malalties laborals i altres actituds que ens denigren i aparten de la igualtat real, hem de treballar per aconseguir una societat més justa i segura perquè cap situació econòmica, social o laboral invisibilitzi una dona o nina i la relegui a un nínxol vulnerable de tràfic i explotació, lluny de la protecció que necessita.

23 09 24

 

Els explotadors sexuals es troben en qualsevol racó del nostre territori i en qualsevol dimensió social, amb un ànim comú de traficar i sotmetre sexualment un ésser humà, unit, en la majoria dels casos, a un enriquiment econòmic. Com a ciutadans i ciutadanes, hem de rebutjar rotundament i sense fissures aquesta pràctica, aplicant una política d'una tolerància zero per a aquells que creuen que l'esclavitud més antiga del món deu ser perpetuada per al seu benefici, banalitzant el sofriment i la denigració que això comporta.


D'altra banda, les víctimes ja submergides en aquesta espiral de violència han de trobar sortides reals amb ajuts econòmics, ajudes per a l'accés a l'habitatge, a l'ocupació o a la formació i l'expedició de la seva residència temporal, en el cas de migrants. Aquesta empara normativa, ha d'anar acompanyada amb un increment de penalització dels proxenetes i explotadors. De cap manera, podem blanquejar la seva situació convertint-los en empresaris o en ciutadans exemplars.


Serveixi aquest dia per a fer una profunda reflexió sobre aquesta tragèdia humana i la societat més solidària i justa que volem per a tots i totes.