La menopausa representa una etapa més de la vida de les dones i marca el final dels seus anys reproductius. La majoria de les dones experimenten la menopausa entre els 45 i els 55 anys com un episodi natural fruit de l'envelliment biològic, que no d'esperit i mentalitat. Ve causada per la pèrdua de la funció fol·licular dels ovaris i la disminució dels nivells d'estrògens en la sang.

La transició menopàusica pot ser un fenomen gradual i sol començar amb canvis en el cicle menstrual. El terme “perimenopausa” es refereix al període que transcorre des de la primera vegada que s'observen aquests signes fins a un any després de l'últim període menstrual. La perimenopausa pot durar uns anys i afectar el benestar físic, emocional, mental i social.

Els símptomes que s'experimenten durant i després de la transició menopàusica varien notablement d'una persona a una altra. Mentre que algunes dones sofreixen pocs símptomes, o fins i tot cap, unes altres poden patir símptomes greus que arribin a condicionar les seves activitats diàries i minvar la seva qualitat de vida.

Aquests són alguns dels símptomes associats a la menopausa:

- Fogots i suors nocturnes.
- Canvis en la regularitat i el flux del cicle menstrual.
- Sequedat vaginal, dolor durant les relacions sexuals i incontinència.
- Dificultat per a dormir/insomni.
- Canvis en l'estat d'ànim, depressió i/o ansietat.

La menopausa també pot alterar la composició corporal i el risc cardiovascular. A més pot provocar l'afebliment de les estructures de suport de la pelvis, la qual cosa incrementa el risc de prolapse dels òrgans pelvians. La pèrdua de densitat òssia que té lloc en la menopausa contribueix de manera important a incrementar les taxes d'osteoporosis i fractures.

Els símptomes de la menopausa es poden alleujar aplicant diversos tipus d'intervencions, tant hormonals com no hormonals.

Sumat als canvis biològics, la menopausa pot implicar canvis importants des del punt de vista social. L'experiència de les dones amb la menopausa en l'àmbit social pot veure's condicionada per normes de gènere i factors familiars i socioculturals, per exemple, la percepció que existeixi en el seu entorn cultural d'envelliment femení i la transició menopàusica.

Les dones amb perimenopausa necessiten tenir accés a serveis sanitaris de qualitat i a comunitats i sistemes que els puguin donar suport. Desgraciadament, en la majoria dels països la conscienciació sobre la menopausa i l'accés a la informació i els serveis relacionats amb ella continuen presentant deficiències importants. Sovint la menopausa és un tema que queda silenciat en les famílies, el grup d'amigues, les companyes de treball o els centres de salut.

L'OMS considera que el suport a la salut social, psicològica i física durant la transició menopàusica i després de la menopausa hauria de ser una part integral de l'atenció sanitària.

Amiga, germana, mare, companya, veïna…no estàs sola. No visquis aquest procés com la fi de tot si no com el començament d'una nova etapa, dura sí, però plena d'oportunitats per a aconseguir els teus somnis. No t'avergonyeixis ni la tractis com a tabú; per aquí hi passarem totes i hem de compartir-ho i ajudar-nos les unes a les altres.

Per tot això, en aquest dia, la Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical volem mostrar tot el nostre suport i ajuda a totes les dones que han viscut, viuen o viuran aquest procés.


Adreça web d'interès: https://aeem.es associació espanyola per a l'estudi de la menopausa.

 18 10 24