Novetats

L’STEI Intersindical guanya la primera sentència que reconeix 16 setmanes addicionals de permís a les famílies monoparentals

El sindicat demana al Govern de les Illes Balears que demostri el tarannà progressista i no recorri la sentència


Exigeix també al Govern de l’estat que faci els canvis legislatius necessaris per a evitar que aquests casos s’hagin de judicialitzar


La magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Palma ha dictat sentència mitjançant la qual es reconeix el dret a una família monoparental de gaudir de 16 setmanes addicionals, equiparant així els drets entre les famílies biparentals i monoparentals.


La sentència de 27 d'abril de 2022 dona resposta a la demanda interposada per una mestra d'un col·legi públic de Mallorca. Immaculada Alorda Parets, treballadora del CEIP Es Puig de Lloseta, que ha estat representada per la lletrada Maria del Mar Dalmau.


Ara, l’Administració té quinze dies per a recórrer la sentència. El sindicat propi de les Illes Balears demana al Govern que demostri el tarannà progressista, i que no recorri la sentència.


Igualment, l’STEI Intersindical exigeix al Govern de l’estat que eviti a les famílies monoparentals passar pel tràngol de la judicialització, i faci ja els canvis legislatius necessaris per a garantir 32 setmanes d’acompanyament familiar a tots els nadons, independentment del tipus de família que tenguin.

Cartell Sentència Transversal

JORNADES ORGANITZACIÓ DE DONES 2022. FARTES PERÒ IMPARABLES!

De l'1 al 3 d'abril, han tingut lloc les Jornades de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical a l'illa de la Palma. La participació ha estat d'unes cent companyes dels diferents territoris de l'Estat Espanyol. L'STEI Intersindical hi ha participat amb una delegació de 6 dones.

La intenció primordial ha estat realitzar les Jornades en aquesta illa tan necessitada d'ajuda en aquests moments, i poder aportar un granet d'arena a aquesta muntanya que necessiten les palmeres i els palmeros per a sortir d'aquesta catàstrofe que ha afectat moltes famílies. La humanitat femenina sempre queda latent en les nostres Jornades, però enguany s'ha sumada la generositat que han tingut les nostres ponents, Elsa López Rodríguez i Carolina Martínez Pulido, en participar gratuïtament amb els seus coneixements literaris i de ciència des d'una perspectiva feminista. Els tallers també han estat fets des del cor de les dones per les nostres companyes de la Confederació Intersindical, Pepa Albiach Albiach i Manuela Fernández Gómez. Les Jornades van finalitzar amb nom de dona en la música de Laura Henríquez, que va realitzar un concert des de la veu i el sentiment femení.

El diumenge les companyes canàries ens tenien preparada una cita amb Jorge País País, doctor en Arqueologia, President de la Societat d'Estudis Generals de l'Illa de la Palma, que ens va explicar el desenvolupament que havia tingut el volcà Tajogaite en la seva erupció, evolució i fins a la seva fi. Vàrem comptar també amb els testimoniatges de dues alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES El Paso, Nayeli Sardhina Yanes i Érika Jerónimo Martín, afectades directament pel volcà. Van ser tremendes les paraules d'aquestes alumnes que ens van fer veure com es madura d'un dia per a un altre i com fets d'aquestes dimensions afecten una adolescència feliç i tranquil·la. Des de l'OM els desitgem el millor en les seves vides perquè seran dues dones que sabran valorar allò important.

Les companyes canàries han estat organitzadores i amfitriones immillorables, totes hem tornat a les nostres llars, amb més o menys rapidesa a causa d'un temporal a les Illes Canàries, però amb una energia feminista i un empoderament que faria por a aquesta societat masclista en la qual vivim.

FARTES PERÒ IMPARABLES!

Delegació Illes Jornades OM

Presentació del calendari 2022 Temps de Dones, dones en el temps. Dones al cinema

S’acosta el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i per celebrar-lo l’STEI Intersindical presenta el seu calendari Temps de dones, dones en el temps, dedicat a les Dones al Cinema. A Mallorca, a Esporles i Inca, i a Menorca, a Maó (La presentació a Eivissa es farà al mes d’abril).

 

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps”, dia 4 de març, a les 20.00, al Claustre del Carme, Maó, Menorca.

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps", dia 6 de març, a les 18.30, a la Casa del Poble, Esporles.

Presentació del calendari 2022 "Temps de dones, dones en el temps", dia 7 de març, a les 19.30, al Casal de Joves Sa Fàbrica, Inca.

 

No deixeu d’escoltar i veure el videoclip, Vuit de Març és cada dia. 19 veus de 4 illes, en un sol projecte impulsat per l'STEI Intersindical, l’any 2021, perquè “8M és cada dia per justícia i llibertat”.

 

 

Cartell Presentació MaóCartell Presentació Esporles Cartell Presentació Inca

TOTES LES DONES QUE CONEC

Aquesta activitat forma part del projecte Canviant la narrativa.

Per commemorar el 25 de novembre, DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES, dimarts, 23 de novembre,  va tenir lloc per video-conferència la projecció del documental "Tódalas mulleres que coñezo" i el col·loqui amb la seva directora, Xiana do Teixeiro.

El film realitzat en llegua gallega, va estar subtitulat en català. A través dels diàlegs establerts entre les diferents dones es presenten les violències quotidianes que vivim i les emocions i pors que ens provoquen.

Però aquest documental va més enllà, parla de la sororitat, l'empoderament, el feminisme..., actituds que ens han de servir d'exemple per a voler canviar la narrativa.

Tódalas mulleres que coñezo

 

Aquí teniu el vídeo del col·loqui posterior amb Xiana do Teixeiro:

Jornades Organització de Dones de la Confederació Intersindical

Aquest cap de setmana s'han realitzat a Santander les Jornades de formació de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical. Hem comptat amb les ponents: Estefanía Prior Cano amb la seva ponència: “ El clic de la qüestió, les dones fem ciència”; Paqui Méndez que després de projectar el documental “Totes les dones que conec” va establir un col·loqui amb les participants. Tallers impartits per María Díaz Angulo ,” El fet sexual humà, vincle i autoestima”, i per Paz Yllera Asensio, “ Ecologia emocional”. Vam tenir el gran honor d'escoltar el grup “Dones canten Dones”, meravelloses veus de tres dones que sens dubte arribaran lluny. A totes elles un grandíssim agraïment des de l'OM per compartir els seus coneixements i cançons en nom femení amb nosaltres.

Encara que enguany l'aforament ha estat la meitat del que és normalment, donada la situació sanitària en la que encara ens trobam, han participat companyes de gairebé tots els territoris de l'Estat Espanyol. Des de les Illes Balears hi hem assistit set persones. Hem tornat a retrobar-nos físicament i ha estat gratificant i emocionant tornar a sentir el contacte humà (que tant estam trobant a faltar).

Hem après molt, hem compartit experiències, hem rigut i hem plorat d'emoció…així som les dones.

Esperam que en el 2022 aquesta trobada sigui oberta a més companyes que rebrem amb els braços oberts.

 

Delegació STEIDONA

A partir de l'1 gener de 2021 s'amplia el permís de paternitat a 16 setmanes

El Reial Decret Llei 6/2019, d'1 de març, per incentivar la coresponsabilitat familiar, va dur a terme una reforma notòria de l'Estatut dels Treballadors i de la Llei General de la Seguretat Social pel que concerneix la maternitat i paternitat.

A partir de l'1 de gener de 2021, s'quiparen els permisos de maternitat i paternitat a 16 setmanes, intransferibles per als dos progenitors i amb el 100 % de salari.

Amb el canvi legal que es va aprovar el març del 2019, els dos progenitors estaran de permís obligatori, de forma ininterrompuda i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

A partir d'aquí, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l'empresa, fins que el fill o filla faci 1 any.

La condició és que s'ha de fer per períodes setmanals, ja siguin a jornada sencera o parcial, i que l'empresa ha d'estar avisada amb 15 dies d'antelació.

 

Maternitat Paternitat

L'STEI presenta el Calendari 2017 "Temps de dones, dones en el temps"

sandra2

 

Diari de Balears, 27 de gener 2016

Aquest dijous 26 de gener ha tengut lloc la presentació del Calendari 2017 'Temps de dones, dones en el temps. Creadores de canvis socials' al Centre Flassaders. El calendari l'edita cada any l’STEI conjuntament amb la resta de sindicats presents a la Organización de Mujeres de la Confederación Intersindical i cerca substituir les efemèrides habituals per cites de dones o esdeveniments relacionats amb les lluites feministes.

Aquest any la temàtica central són les dones creadores de canvis socials. Així, 'Temps de dones, dones en el temps 2017' recull les aportacions de trenta-sis activistes pro drets de les dones. Cada mes està protagonitzat per tres dones i, com a mínim, una d’elles és natural d’algun dels territoris de la Confederación Intersindical.

Per exemple, el mes de febrer està dedicat a les sufragistes com Elizabeth Cady Stanton, una de les dones que va organitzar la primera convenció feminista a SENECA FALLS (1848) on es va signar la 'declaració de sentiments' comprometent-se a lluitar pel sufragi femení i els drets de les dones. El juliol, a les activistes ambientals com Berta Cáceres Flores, líder indígena lenca, feminista i activista fundadora del COPIHN per lluitar contra la privatització dels rius i els projectes de preses hidroelèctriques de privatització dels inversors internacionals. El novembre, a dones que lluiten contra la violència masclista com Cristina del Valle (Astúries) que dóna concerts per tot l'Estat i gran part del món, tant en solitari com amb la Plataforma de Dones Artistes Contra la Violència de Gènere.

Per parlar sobre la dona protagonista del nostre territori, Aurora Picornell Femenies, inclosa en el mes de juny, dedicat a les dones lluitadores pels drets laborals, van comptar amb la presència de David Ginard Ferón. L'historiador recentment ha escrit un llibre sobre ella, 'Aurora Picornell. 1912-1937. De la història al símbol'. Va explicar els fets més importants relacionats amb la seva infantesa, joventut, empresonament i mort. La fidelitat a les seves idees i la defensa de la igualtat de drets i de les persones treballadores la varen convertir en enemiga del Règim i va morir afusellada, juntament a les Roges del Molinar. Aquest any, el passat 7 de gener, s’ha commemorat els 80 anys del seu afusellament.

Al final del calendari s'inclou una proposta d'activitats per a cadascun dels mesos de l'any i per a cadascun dels nivells educatius, des d'infantil fins a batxillerat i persones adultes. Està disponible a les diferents seus del sindicat STEI i es pot consultar aquí.

Presentació calendari de dones en el temps 2017

Lila Thomas, diari de Balears, 31 de gener 2017

 

sandra

 

Aquest és el tema del calendari d’enguany editat per STEI intersindical-Confederació Organització de Dones. Es va presentar el dijous 26 de gener a Flassaders. Un acte senzill on hi va intervenir a més de na Sandra Serra, responsable de la secretaria de la dona de  l’STEI-i, en David Ginard presentant el seu llibre Aurora Picornell Femenies de la història al símbol.1912-1937 Coeditat per Documenta i les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró. Acompanyats per un conjunt musical molt bo.

Des de l’any 2005 aquesta central sindical dedica el seu calendari a les dones. Una iniciativa pionera ja que des de fa uns anys, incorpora a la vegada activitats complementàries per treballar a les aules, tant de primària com de secundària. Un calendari editat en les quatre llengües de l’Estat espanyol, fet no molt habitual i que hem de reconèixer en aquests temps tan «centralitzadors»...

Durant aquests dotze anys han donat a conèixer per una banda la figura de les dones oblidades, des de les científiques en totes les seves branques fins a escriptores, artistes de creació, periodistes, filòsofes, creadores d’opinió...i per l’altra han donat a conèixer cada dia de l’any una efemèride a recordar, una data històrica o un fet que va ocórrer en aquell dia.

Un calendari que us recoman si podeu trobar-lo, segur que les companyes d’aquesta central sindical us el facilitaran.

Enguany vull destacar que va dedicat a Creadores de canvis socials. Un grup de personatges també molt desconegudes. Cada mes està dedicat a les dones que han lluitat per canviar el món:  les abolicionistes de l’esclavitud, el gener, les sufragistes el febrer, pro drets civils el març, pacifistes l’abril, polítiques el maig, pro drets socials el juny, l’activisme ambiental el juliol, pro drets sexuals i reproductius l’agost, pro educació el setembre, la defensa de la identitat sexual l’octubre, contra la violència masclista el novembre, i finalment l’organització de les dones lluitant per la igualtat el desembre.

Cada mes hi trobam noms de dones d’arreu del món, però sempre una d’aquí, de l’Estat espanyol, les grans desconegudes. Vull destacar que en el maig  apareix na Neus Català, el juny n’Aurora Picornell...i de les estrangeres: na Berta Cáceres, assassinada l’any passat el juliol o n’Aminetu Haidar -Sàhara el març, acompanyat d’una cita d’aquestes lluitadores.

En una paraula una passa més en aquesta tasca de fer visibles les dones, lluitadores pels canvis socials, dones que han sabut mostrar el seu compromís per damunt de totes les traves que el seu entorn els posava.

Enhorabona a la Confederació de l’STEI-i que ha mantingut aquesta cita obligada, a pesar de les retallades del Sr.Rajoy a l’Instituto de la mujer de l’Estat. Enhorabona pel compromís feminista que han mantingut posant a l’abast de tants professionals de l’educació eines per treballar a les aules.

En temps difícils com aquests que vivim,  hem de reconèixer la bona feina de tantes feministes que als sindicats treballen per la igualtat de dones i homes real.  No hem de repetir que no és un camí de roses per això,  el fet de divulgar les paraules de tantes dones que lluiten i han lluitat per aconseguir transformar la societat mereix una bona Enhorabona!

Suport a la Marxa estatal contra les Violències Masclistes

La Secretaria de la Dona del sindicat STEI dóna suport a la Marxa estatal contra les Violències Masclistes que tendrà lloc a Madrid, dia 7 de novembre de 2015. Aquesta data tan propera a les pròximes eleccions generals denota la necessitat de què el pròxim Govern s’impliqui en un compromís real per lluitar contra la violència cap a les dones i en l’adopció de mesures urgents per a fer-li front i restablir els mitjans oportuns per a la prevenció de la violència de gènere i per a l’assistència integral de totes les dones en situació de maltractament.

Perquè un canvi de societat, més igualitària i tolerant, és possible. Donam suport a la marxa que tendrà lloc a Madrid, el pròxim 7 de novembre, per cridar ben fort: “Que no ens faci mal la vida! Que no ens faci mal la vida! Que no et faci mal la vida!”

El 7 de Novembre ens veim a Madrid, Marxa Contra les Violències Masclistes!

Adjuntam cartell de la marxa i manifest.

Comunicat


#7Noviembre #MarchaContraViolenciasMachista
#TerrorismoMachista #CuestiónEstado
#NosFaltanTodas

Suport a la iniciativa sabates vermelles de STPEV

sabates vermelles

La Secretaria de la Dona de l’STEI Intersindical i el conjunt de treballadores i treballadors del sindicat volen donar suport a la iniciativa de l’Àrea de la Dona de la INTERSINDICAL VALENCIANA (STPEV) que avui, dia 25 de maig, vol omplir els carrers de sabates vermelles, en record de les dones que ja no podran emprar-les més.

Llegeix més...

SECRETARIAT DE LA DONA DE L’STEI INTERSINDICAL CONTRA LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA (MGF)

SECRETARIAT DE LA DONA DE L’STEI INTERSINDICAL CONTRA LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA (MGF)

6 de febrer. Dia Internacional contra la mutilació genital femenina

UNICEF defineix l'ablació genital femenina com aquella que desenvolupa una
sèrie de pràctiques consistents en l'extirpació total o parcial dels genitals externs de les nines i dones. La seva pràctica es relaciona amb diverses raons tals com a factors sexuals, sociològics, d'higiene estètics, de salut o religiosos.

Segons les dades ofertes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula
que hi ha al voltant de 140 milions de dones i nines majors de 10 anys que han estat objecte de mutilació genital a escala mundial, produint en les víctimes hemorràgies greus i problemes urinaris els quals poden ocasionar quists, infeccions, infertilitat, complicacions del part i augment del risc de mort del nounat/da. Aquesta pràctica sol ser més freqüent a la zona de l'Àfrica occidental i subsahariana, alguns països d'Àsia i Orient Mitjà.

Per la nostra banda, el Secretariat de la Dona de l’STEI INTERSINDICAL,
treballam per lluitar diàriament contra tot tipus d'agressió física i qualsevol forma d'opressió cap a les persones i col·lectius socialment més vulnerables (en aquest cas, les dones i nines que sofreixen MGF). És per això que avui, 6 de febrer de 2015, ens agradaria visibilitzar i alçar les nostres veus unides en una reivindicació que cerca l'abolició total de tot tipus de pràctica relacionada amb la mutilació genital.

Així mateix unirem els nostres esforços per pressionar als estats membres de l'ONU
que, fa quatre anys en l'Assemblea General varen aprovar un conveni pel
qual s'exigia la prohibició i càstig de qualsevol exercici de MGF per considerar-se
“una amenaça per a la salut mental, sexual i reproductiva de les dones podent
incrementar el risc a sofrir VIH o SIDA.”


La nostra organització no s’aturarà davant tals injustícies socials, per
la qual cosa seguirem denunciant qualsevol pràctica de desigualtat o opressió lluitant per l'abolició jeràrquica de classes en pro d'aconseguir un món més humà i just.

Palma, 6 de febrer de 2015